Вртић прославио крсну славу Светог Николу
20. децембра, 2019.
Ученици посебног одјељења добили никољданске пакетиће
21. децембра, 2019.

Дом здравља Србац добио 55 рачунара и читача картица

Након Болнице Градишка, данас је Дом здравља Србац у оквиру пројекта Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС) добио 55 рачунара и читача картица у трајном власништву, а све у циљу ефикаснијег спровођења једног од најсложенијих пројеката у Републици Српској у пракси као што је дигитализација здравства.

Подсјећамо да је недавно и Болница Градишка добила 140 рачунара и штампача која је уједно и прва здравствена установа која је у оквиру пројекта ИЗИС добила неопходну рачунарску опрему.

Иначе, како је предвиђено пројектом, Болница Градишка са три припадајућа дома здравља треба да буду прве здравствене установе у којима ће се увести ИЗИС.

Осим тога, осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске ће прву електронску картицу добити бесплатно, за разлику од, примјера ради, грађана Србије који издвајају додатна лична средства за добијање електронске картице.

Подсјећамо да Фонд са изабраним партнерима предано ради на потпуној дигитализацији здравства како би до краја 2020. године у Републици Српској у потпуности заживјеле електронске картице, упутнице, рецепти и картони. До сада су завршене све припремне радње, као што је доношење одређених упутстава, процедура и слично које су биле неопходне за даљи рад на ИЗИС-у. Између осталог, опремљен је и Дата центар и уређене су сервер сале на двије локације у Бањалуци и Бијељини. Исто тако, и конзорцијум који ради на увођењу овог пројекта је своје послове, до сада, извршавао у предвиђеним роковима.

Одржано је више презентација овог пројекта, првенствено здравственим радницима, односно свима онима који су дио овог пројекта, а завршене су и радионице за здравствене раднике из цијеле Републике Српске у циљу да се чује управо и мишљење медицинских радника, како би се систем додатно усавршавао и прилагођавао њиховим потребама у свакодневном раду са пацијентима.

Иначе, Интегрисани здравствени инфомациони систем је један од од најзначајнијих пројеката који се реализују у Републици Српској, а који би требао знатно да унаприједи здравствени систем, учини га квалитетнијим и да донесе значајне финансијске уштеде за цјелокупни систем. Дакле, од користи за сваког грађанина појединачно, до користи за све установе и институције у здравственом систему.

На реализацији ИЗИС-а у РС ради изабрани конзорцијум ”MMSCODE” д.о.о. Бањалука, ”Lanaco” д.о.о. Бањалука и ”Ericsson Nikola Tesla” д.д. Загреб.

 

Comments are closed.