Рукометашице Српца славиле у Борику против Борца 2
17. априла, 2019.
Дружење у Ножичком у недјељу 21. априла, концерти и бесплатна храна за све посјетиоце
18. априла, 2019.

Дом здравља организовао бесплатан мамографски преглед за 33 жене

Србачки Дом здравља организовао је у сриједу 17. априла бесплатан мамографски преглед и едукативно предавање за 33 жене са подручја србачке општине у циљу превенције и раног откривања рака дојке.

Преглед је организован у кругу ове здравствене установе уз помоћ мобилног мамографа који је обезбијеђен у сарадњи са Савезом жена обољелих од карицнома дојке „Искра“ из Бања Луке и уз подршку Општине Србац.

Мамографским прегледима обухваћено је по неколико жена из сваког од тимова породичне медицине, старости између 40 и 50 година, које су по мишљењу породичног љекара имале потребу за оваквим прегледом.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је ово веома важан преглед за жене, јер рано откривен карцином дојке је изљечив у 90% случајева.

„Наше суграђанке понекад занемарују своје здравствено стање и мисле да се неке болести њима не могу догодити. Зато је превенција кључни фактор у лијечењу ове болести, што је био циљ ове активности. Kада се узме у обзир повећање броја обољелих од ове врсте карцинома, рано откривање болести је од великог значаја“, рекао је Стојић.

Он се захвалио удружењу „Искра“ преко кога је обезбијеђен мобилни мамограф, чиме је омогућено нашим суграђанкама да у Српцу обаве овај преглед, умјесто да због тога одлазе у сусједне градове.

Едукативно предавање о превенцији ове врсте болести одржала је секретар Савеза „Искра“, Дарија Тодић.

 

Comments are closed.