Млади Kрајишник организује донаторско забавно вече у недјељу 29. марта у Кукуљама
6. марта, 2020.
Потписани анекси уговора са 21 пољопривредником у склопу програма који финансира Европска унија
6. марта, 2020.

Директор Републичке управе цивилне заштите обишао зграду захваћену пожаром

Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић обишао је са сарадницима зграду у улици Моме Видовића у Српцу коју је 4. марта у вечерњим часовима захватио пожар на крову објекта и причинио велике материјалне штете на осам станова.

У посјети су такође били замјеник начелника општине Драган Микић, начелници одјељења Душко Митрић и Марко Михољчић, потпредсједник Скупштине општине Милош Будић, старјешина Територијалне ватрогасне јединице Србац Радован Латинчић и чланови Општинског штаба цивилне заштите.

Новитовић је дошао да се увјери у каквом се стању налази зграда након ове несреће и уједно похвалио брзу интервенцију србачких ватрогасаца, који су са ватрогасцима из Градишке и цистерном воде ДИ „Зрнић“ из Разбоја, успјешно локализовали пожар и спријечили настанак још веће штете.

Он је изразио спремност да се и Републичка управа цивилне заштите укључи у пружање помоћи у санацији штете у границама својих могућности.

Новитовић каже да је од ступања на нову дужност, прије шест мјесеци, учинио значајне кораке ка побољшању рада цивилне заштите, па је тако недавно донесена одлука о формирању општих јединица заштите и спашавања и покренута иницијатива за формирање специјализованих јединица и тимова који ће дјеловати на подручју цијеле Републике Српске у случају да локална заједница није у могућности да пружи адекватан одговор у кризним ситуацијама.

Истиче да је неопходно обезбиједити око 15 милиона KМ да се квалитетно опреме све ватрогасне јединице у Републици Српској.

„Имамо у плану формирање Центра за обуку ватрогасно-спасилачких јединица у Требињу који би требао покрити шест општина Херцеговине када је ријеч о заштити од пожара и одговору на пожаре. Циљ нам је да формирамо и квалитетан логистички центар за подручје Бањалуке, Градишке и Приједора који ће дјеловати по свакој врсти катастрофе“, истакао је Новитовић.

Он додаје да је сасвим нормално да се у случају кризних ситуација затражи помоћ из сусједних градова или држава јер и много богатије земље, попут Италије, Француске и Њемачке не могу дати потпун одговор на неке од катастрофа.

„У случају да затреба помоћ, службе заштите и спашавања из Србије, Црне Горе или Хрватске у зони од 20 километара могу дјеловати на територији Републике Српске и обрнуто. Такође имамо добру сарадњу са колегама из Федерације БиХ на основу потписаног споразума како бисмо по потреби брзо и ефикасно реаговали“, рекао је Новитовић.

Он истиче да је Републичка управа цивилне заштите оспособљена да пружи одговор на сваку кризну ситуацију и да ће адекватно дјеловати у свим општинама и градовима заједно са Општинским штабовима цивилне заштите, припадницима МУП-а и Територијалних ватрогасних јединица, дежурним екипама Дома здравља и другим субјектима.

 

Comments are closed.