Црвени крст: У Разбоју одржано регионално такмичење „Мисли мине“
26. новембра, 2021.
Србачким пољопривредницима већа новчана подршка из буџета
27. новембра, 2021.

Девета сједница Скупштине општине: Увећана буџетска средства општине Србац

Одборници Скупштине општине Србац усвојили су на данашњој деветој редовној сједници нацрт ребаланса 2 буџета општине Србац за 2021. годину у износу од 10.170.000 KМ и нацрт буџета за 2022. годину у износу од 12.612.000 KМ.

Начелница Одјељења за финансије Зорица Поповић рекла је да су укупнa буџетска средства већа за четири одсто или 346 хиљада KМ у односу на првобитни ребаланс.

„Разлога за то је много, прије свега дошло је до већег остварења прихода од индиректних пореза који сада износе 5.6 милиона KМ, или више за 10 одсто, односно 520 хиљада KМ. Већи су и порези на непокретност за 35 хиљада KМ и остали порески приходи за 36 хиљада KМ јер су поједина лица из Српца остварила добитке од игара на срећу, а порез на добитак представља приход јединице локалне самоуправе. С друге стране мањи су непорески приходи за око 148 хиљада KМ и већи текући расходи за око три одсто, највећим дијелом због отплате дугова и кредита и капиталних издатака за зграду за младе брачне парове“, рекла је Поповић.

У дискусији су учествовали одборници Мара Цвијановић Делевић, Данијела Новковић Божић, Желимир Урић, Мићо Малбашић, Јордан Kуваља и Бранко Граховац. Похваљено је добро планирање ребаланса буџета, нарочито финаснирање из буџета дјеце обољеле од дијабетеса и пружање помоћи породицама слабијег имовног стања из борачких категорија које су се обратиле општини за помоћ у набавци одређених лијекова. Kао добар потез локалне управе наведено је и повећање средстава за рад Борачке организације Србац и средстава за рад спортских клубова.

Уједно је затражен одговор на многа питања, због чега је дошло до повећања појединих буџетских ставки попут режијског материјала и текућег одржавања у локалној админситрацији и повећања издатака за зграду за младе брачне парове, затим да ли ће доћи до уврштавања финансирања Женског фудбалског клуба Слога у буџет општине, додатног финансирања рада Борачке организације из републичких нивоа власти и слично.

Од начелнице Одјељења за финансије Зорице Поповић могло се чути да је до повећања одређених ставки дошло због појачане потребе за набавком канцеларијске и рачунарске опреме, текућем одржавању и санирању кварова на топлотним, електричним и другим инсталацијама, стручном усавршавању запослених, финансирање накнада приправника, односно уплате доприноса за волонтере и друго.

До повећања за изградњу зграде за младе брачне парове за додатних 134.400 KМ, односно укупно 1.670.900 KМ, дошло је највећим дијелом због поскупљења грађевинског материјала.

Kада је ријеч о фудбалеркама Слоге, наведено је да управа клуба треба да поднесе захтјев локалној управи, попут других спортских колектива у србачкој општини, и аутоматски ће стећи право на финансирање из буџета јер се од ове сезоне поново такмиче у Првој лиги Републике Српске.

Поповићева је у дискусији о нацрту буџета за 2022. годину навела да је повећан за 2.442.000 KМ или 24 одсто од процјене извршења у 2021. години.

„Буџет за наредну годину је планиран у износу од 12.612.000 KМ а једна од новина је уврштавање Дома здравља Србац од 1. јануара у трезорски систем пословања чиме је дошло до увећања прихода и расхода за око 2.4 милиона KМ. Kада бисмо изузели ову установу, буџет би износио око 10.200.000 KМ. Процјена прихода за идућу годину већа је за око 46 одсто, а без Дома здравља била би већа за око 17 одсто“, рекла је Поповић.

Она је додала да на повећање прихода највише утиче повећање индиректних пореза дозначених од Управе за индиректно опорезивање који су планирани у износу од 5.7 милиона KМ и за 100 хиљада KМ су већи у односу на процјену извршења за 2021. годину.

„Сада слиједи јавна расправа у којој ће сви заинтересовани појединци моћи дати конструктивне приједлоге који ће бити уврштени у приједлог буџета“, додала је Поповић.

О нацрту буџета дискутовао је одборник ПДП Саша Јовичић кога је занимало да ли ће дугови свих 16 домова здравља који су прешли на трезор, бити анулирани, односно преузети као јавни дуг Републике Српске и да ли ће средства оних домова који су пословали позитивно бити на располагању њима или локалној самоуправи.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да је србачки Дом здравља био у групи оних домова чије су финансије биле у добром стању и као такве су биле у ужем кругу Владе Републике Српске за уврштавање на трезорско пословање Општине Србац.

„Закључно са одређеним датумом фактурисаћемо Влади РС обавезе Дома здравља које ће бити очишћене и тиме неће оптерећивати локални трезор у даљем раду, а ова здравствена установа ће тако кренути од нуле. Средства која су домови здравља имали на располагању заклучно са 31.12. биће пренесена на јавни рачун локалних трезора. У нашој локалној заједници планирамо то организовати на начин да отворимо јавни рачун у једној од банака који ће служити само за функционисање Дома здравља“, рекао је Гужвић.

Он додаје да је нацртом буџета за наредну годину дошло до повећања позиција за плате и накнаде, чему је допринио прелазак на трезор Дома здравља, који добија редовне дотације од Фонда здравственог осигурања РС, али да реалног повећања плата за сада нема у плану.

„Од 1. јула ове године основица у нашој локалној заједници повећана је на 110 KМ. Законом је било прописано да то учинимо још прошле године, али нисмо били у могућности. За сада нису планирана додатна повећања плата у сљедећој години, осим у случају да будемо у бољој финансијској позицији“, рекао је Гужвић.

Према његовим ријечима, локална управа ће морати издвојити значајна средства по судским рјешењима јер је изгубљен један већи судски спор из 2015. године који се односи на противзаконито отпуштање у локалној управи, због чега је дио средстава већ исплаћен у овој а у ратама ће бити измирен у идућој години и износи између 90 и 100 хиљада KМ.

У наставку дискусије одборник Желимир Урић похвалио је повећање износа субвенција за предузетнике са 30 на 50 хиљада KМ. Он је нагласио потребу већег финансијског учествовања у пројектима уз помоћ међународних фондова и организација. Скренуо је пажњу на повећање износа за социјалну заштиту за око 117 хиљада KМ, што према његовом мишљену свједочи да је све већи број лица у стању социјалне потребе.

Одборник Бранко Граховац похвалио је повeћање средстава за спорт са 120 на 140.000 KM и повећање средстава за Борачку организацију у износу од пет хиљада KМ, док је одборник Мићо Малбашић говорио о повећању прихода од индиректних пореза истичући да је добрим дијелом на то утицало поскупљење животних намирница, горива и слично, а мањим дијелом повећање привредне активности.

Одборник Александар Бабић нагласио је да је повећан износ за стипендирање нa 100 хиљада KМ и додао да се од 2016. године константно ради на увећању ових средстава. Он је похвалио начелника и његове сараднике истакавши да је из виших нивоа власт за разне пројекте у посљедњих пет година у Србац уложено преко 20 милиона KМ. Додао је да ће уласком у процес БФЦ СЕЕ сертификације, као општине са повољним пословним окружењем, створити могућност за аплицирање за разне пројекте европских фондова.

Током данашње сједнице поднесена је иницијатива од стране Kлуба одборника ПДП, у сарадњи са Kлубом жена ПДП, о уврштавању буџетских средстава у идућу годину за комплетан гинеколошки преглед жена које се налазе на евиденцији Бироа рада Србац, у циљу превенције рака грлића материце. Процјењује се да би тиме овим видом здравствене заштите било покривено око 450 жена, нарочито оних које немају здравствено осигурање, за шта би се годишње издвајало око шест хиљада KМ. Упућен је такође приједлог да се покушају омогућити средства и за превенцију карцинома дојке на исти начин.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је ова иницијатива већ стигла у Општинску управу и да ће као таква бити уврштена у буџетски приједлог за наредну годину.

Он је похвалио одборнике који су кроз квалитетне дискусије дали допринос изради коначних приједлога најважнијих буџетских докумената.

„Веома је значајно што су буџетска средства по најновијем ребалансу увећана за више од два милиона KМ у односу на првобитни план буџета и што је дошло до повећања субвенција за запошљавање, пољопривреду и слично. Социјална компонента је такође све више изражена и у том погледу смо такође имали одређена повећања. Нарочито нас охрабрује подршка Владе Републике Српске која је и у идућој години најавила финансирање бројних инфраструктурних пројеката, прије свега за завршетак изградње дјечијег вртића. Тренутно имамо обезбијеђена средства за прву фазу и очекујемо да ће нам Влада РС помоћи да завршимо овај пројекат на прољеће идуће године“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да ће улазак Дома здравља у трезорски систем пословања допринијети дугорочнијој стабилности ове установе.

„Дом здравља ће ући у локални трезор без неизмирених обавеза које ће преузети Влада РС и за похвалу је што тај износ није велики, за разлику од других установа оваквог типа. Јако је важно што су редовно измириване плате и доприноси за раднике јер то ствара још бољу полазну основу за функционисање Дома здравља у идућој години“, рекао је начелник Драгосављевић.

Данашњем скупштинском засједању присуствовала су 23 одборника а сједницу је водила потпредсједник Скупштине општине Славица Дабић. Одсуство су из оправданих разлога правдали предсједник Скупштине општине Милош Будић и одборница Бојана Михољчић Шапурић.

О осталим тачкама са данашње скупштине биће више ријечи у наредним извјештајима на нашој интернет страници.

 

Comments are closed.