Прославили 125. годишњицу од досељавања Чеха у Нову Вес
9. септембра, 2019.
Оља Татомир добила признање на карате фестивалу у Будви
9. септембра, 2019.

Делегација Српца у Аустрији: Састанак са градоначеником Линца и Представништвом РС у Бечу

Делегација општине Србац боравила је прошле седмице у тродневној посјети Аустрији и одржала низ конструктивних састанака на којима је разговарала о могућностима сарадње са нашом општином.

У делегацији су били начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић који су путовали на позив удружења грађана “Острог” из Линца кога чини велики број Српчана на привременом раду у Аустрији.

Боравећи у Линцу, уприличен је састанак са градоначелником Kлаусом Лугером на којем се разговарало о могућности привредног повезивања и помоћи овог аустријског града нашој општини, јер је у Линцу присутан велики број Српчана који овђе живе и раде већ дуже вријеме и корисни су чланови ове локалне заједнице.

„Исказана је обострана заинтересованост за овај вид сарадње која би се одвијала преко Привредне коморе Аустрије. Имали смо прилику да обиђемо и неке привредне погоне, попут компаније Линц АГ у којој је запослено 3100 радника и која се, поред осталог, успјешно бави третманом комуналног отпада, што је за нас посебно интересантно“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он истиче да је за њих организован и пријем у Представништву Републике Српске у Бечу на којем је договорена конкретна сарадња са Привредним савјетом општине Србац.

„Чули смо на који начин се одвија сарадња овог Представништва са привредницима из Републике Српске и установили да постоје велике могућности да се србачким привредницима олакша улазак на аустријско тржиште. Договорили смо да се организује састанак са нашим привредницима како би им се представиле могућности, а на том скупу биће присутан и шеф Представништва РС Младен Филиповић“, рекао је начелник Драгосављевић.

Током боравка у Линцу, наша делегација је обишла и изложбени-продајни салон у којем привредници из Српске имају простор на којем промовишу своје производе.

„Добили смо информације да у овом погледу заступљене србачке фирме Дрвопродекс и Фора а постоји шанса да се овај вид сарадње прошири и на друге привредне субјекте из наше општине, због чега ће овај састанак са привредницима у Српцу бити од посебне важности“, истакао је начелник Драгосављевић.

Током дружења са члановима удружења „Острог“ изражен је обостран интерес да се једном годишње организује и дружење Општинске управе са грађанима дијаспоре а у овом аустријском граду је покренута и иницијатива да се у склопу удружења формира Фонд солидарности који би био на располагању нашим суграђанима којима буде неопходна помоћ.

„Ово је корисна идеја која ужива нашу велику подршку. Захваљујем на корисним приједлозима и дочеку цијелом удружењу а посебно Дарку Јуришићу који је организовао наше сусрете по Аустрији“, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

Он је додао да су чланови удружења веома позитивно реаговали на долазак представника Општинске управе из Српца будући да већ деценијама живе у овом граду и често су упућивали позиве за долазак представницима наше општине у ранијим периодима, али се до сада нико није одазивао.

За вријеме боравка у Аустрији наши представници су посјетили и цркву Светог Василија Острошког Чудотворца као и војно гробље Рајфендорф-Мутхаузен гдје почива између 7 и 8 хиљада српских војника, официра и цивила који су у јесен 1914. године заробљени и одведени из Србије и окружења у заробљенички логор Маутхаузен код Линца кроз који је до 1918. године прошло око 40.000 Срба, Италијана, Руса и других народа. На овом мјесту је уз помоћ Владе Републике Српске недавно подигнута православна спомен капела.

 

Comments are closed.