Промоција књиге о православним светињама из пет земаља у сриједу 26. фебруара у Српцу
21. фебруара, 2020.
Српчани показали интерес за догађаје из историје српског народа
22. фебруара, 2020.

Делегација Српца на пријему код амбасадора Руске Федерације Петра Иванцова

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов примио је ових дана у званичну посјету делегацију општине Србац коју су чинили начелник општине Млађан Драгосављевић и директор Народне библиотеке Србац Бранко Савановић.

Тема састанка било је јачање економске, културне, спортске и других видова сарадње Руске Федерације са општином Србац и изналажење могућности за братимљење неке од руских општина са нашом локалном заједницом.

Састанку су присуствовали и први секретар Амбасаде Руске Федерације, Антон Соколов и аташе за културу Анастасија Гајдаљонок.

У веома срдачној и присној атмосфери, у дужем разговору, амбасадор Петар Иванцов се захвалио на досадашњој коректној сарадњи и изузетним напорима на ширењу руске културе, што је по његовим ријечима, израженије у Српцу него у већини других општина и градова Републике Српске.

Усаглашено је да ће се и у наредном периоду радити на организацији заједничких културних догађаја и обиљежавању важнијих историјских датума, а један од њих је 75. годишњица од побједе над фашизмом, која се у цијелом свијету слави 9. маја.

Тим поводом ће од 5. до 7. маја руска амбасада организовати разне манифестације на које ће бити позвани и представници наше општине а у плану је да се овај значајан јубилеј обиљежи и у Српцу организацијом Седмице руске културе, под покровитељством Општине Србац и Амбасаде Руске Федерације.

У плану је да Народна библиотека Србац распише конкурс за најбољи литерарни рад на тему побједе над фашизмом, који ће бити организован у три старосне категорије. У плану су и Дани руског филма као и изложба фотографија која ће на најбољи начин описати велику побједу над највећом пошасти 20. вијека.

Упућен је позив амбасадору Петру Иванцову да узме учешће и отвори Седмицу руске културе у Српцу. Уколико му обавезе дозволе у том периоду, он је најавио да ће се потрудити да по први пут посјети Србац и присуствује овом важном догађају.

Током састанка, начелник општине Млађан Драгосављевић је упознао амбасадора са основним карактеристикама наше општине и потенцијалима, а том приликом се разматрала могућност братимљења са неком од општина у Русији, са посебним нагласком на неке од локалних заједница из Вороњешке, Липицке или Тамбовске области, које се налазе у европском дијелу Русије.

На крају посјете, наша делегација се захвалила домаћинима на одвојеном времену, знајући колико амбасадор и његови сарадници имају обавеза, јер је истог дана организован пријем у руској амбасади поводом Дана заштитника отаџбине на којем су присуствовали и највиши званичници из Републике Српске.

 

Comments are closed.