Убједљив тријумф Слоге, пет голова у мрежи Полета
5. маја, 2019.
Подручна лига Градишка: Млади Kрајишник ремизирао у Мрчевцима
5. маја, 2019.

Делегација општине Србац присуствовала обиљежавању Дана сјећања у Доњој Градини

У Спомен-подручју Доња Градина данас је обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац а овом догађају присуствовала је и заједничка делегација Општине Србац и Борачке организације општине Србац, на челу са начелником Одјељења за општу управу и предсједником Борачке организације Душком Митрићем и начелником Одјељења за инспекцијске послове Ненадом Билановићем.

Обиљежавање је почело служењем литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Kозарској Дубици, након чега су положени вијенци на гробном пољу Тополе за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Вијенце су положили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у владама Српске и Србије, представници локалних заједница из Републике Српске, потомци жртава јасеновачког система логора, представници дипломатског кора и међународних организација.

Парастос на гробном пољу Храстови, у част српских жртава убијеним у овом логору, служио је Његова светост патријарх српски Иринеј након чега су главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел и члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић прочитали молитве на јеврејском и ромском језику за своје страдале сународнике.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске /НДХ/ обухватао је око 80 логора. Доња Градина је била једно од највећих стратишта јасеновачког логора гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 дјеце.

Након полагања вијенаца, премијерка Србије Ана Брнабић је најавила улагања у обнову и изградњу Меморијалног комплекса у Доњој Градини како никада не би изблиједила сјећања на невине жртве.

Предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик подсјетио је на зло усташког режима и монстроузна страдања у Јасеновцу и Доњој Градини, прије свега српског, али и свих осталих народа.

Додик је рекао да злочин у јасеновачким логорима не смије бити заборављен и да је зато српска држава синоним за слободу српског народа.

“Тек 27 година обиљежавамо ово страшно страдање које се догодило прије више од 70 година у Другом свјетском рату. То говори да се хтјело сакрити страшно страдање Срба, Јевреја и Рома”, рекао је Додик.

Истакао је да су дјеца у логору убијана на најмонструозније начине, односно да су жива стављана у вреће, које су завезане бацане у ријеку Саву.

Додик сматра важним то што Република Српска и Србија заједно обиљежавају Дан сјећања на страдање јасеновачких жртава, напомињући да је од изузетног значаја што ће у Доњој Градини бити велики меморијални комплекс да би сјећање на невино страдале било сачувано.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је Јасеновац, као место најмасовнијег страдања Срба у Другом свјетском рату, симбол геноцида и огромна историјска рана која никада неће до краја зацијелити и да је настао на страницама мржње, болесне, мрачне идеологије и концепту истребљења.

“Страдање које се овдје десило више је од геноцида, а ни правна, ни морална терминологија не познају примјерену квалификацију за злодјела, нељудскост и свирепост метода којима су вршене егзекуције или за идеолошко-политички концепт који је иза тога стајао”, рекла је Цвијановић.

 

Comments are closed.