Почео 38. сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача- Србац”
27. јуна, 2021.
Завршене свечаности србачког вртића, испраћени мали матуранти
28. јуна, 2021.

Делегација Општине Србац присуствовала обиљежавању 29. годишњице пробоја Kоридора

У Дугој Њиви код Модриче у недјељу 27. јуна је служен парастос и положени вијенци код спомен-обиљежја за погинуле припаднике Војске Републике Српске (ВРС), Министарства унутрашњих послова (МУП) Српске и Републике Српске Kрајине који су погинули у операцији “Kоридор” 1992. године.

Овом чину присуствовала је и делегација Општине Србац која је положила цвијеће на спомен обиљежје, а коју су чинили: начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић, начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић и предсједник Предсједништва Борачке организације Србац, Драган Алексић.

Вијенце и цвијеће су такође положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, премијер Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић, те делегација Народне скупштине Републике Српске, као и српски представници у институцијама БиХ.

Пошту су палим српским борцима одали и представници Борачке организације Републике Српске, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, Амбасаде Русије у БиХ, чланови Мото-групе “Ноћни вукови”, начелници локалних заједница и бројни грађани.

На обиљежавању у Дугој Њиви представљена је и реплика униформе Војске Републике Српске.

Прије полагања вијенаца служена је литургија у манастирској цркви.

Операцију “Kоридор”, чијим завршетком је успостављена веза са Србијом и Српска добила компактну територију, извеле су снаге 1. Kрајишког корпуса, Источнобосанског корпуса и полиције Републике Српске Kрајине, а командант операције био је тадашњи командант 1. Kрајишког корпуса генерал Момир Талић.

Одлука о пробоју Kоридора донесена 18. јуна 1992. године, да би се деблокирао западни дио Републике Српске, који је био одсјечен 42 дана, а у окружењу је било око милион и по становника.

Директан повод за акцију “Kоридор живота” била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника.

Акција је почела након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Kрајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Војна операција “Kоридор 92” трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Kрајине са остатком Српске и Србијом, а комплетна акција завршена је 6. октобра изласком српске војске на ријеку Саву.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, у операцији “Kоридор” погинуло је 877 припадника Војске Републике Српске, 15 припадника МУП-а Српске и 17 припадника МУП-а Републике Српске Kрајине.

 

Comments are closed.