Српчани освојили четири награде на другој слатинској тракторијади
30. априла, 2019.
Васкршњи концерт Белог анђела у Новој Веси помјерен на четвртак 2. мај
1. маја, 2019.

Делегација Општине Србац и Борачке организације одала почаст страдалим Србима из западне Славоније

Обиљежавању 24. годишњице од егзодуса Срба из западне Славоније, које је данас одржано у Градишци, присуствовали су и представници Општине Србац и Борачке организације општине Србац.

Делегацију из Српца чинили су начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић, начелник Одјељења за општу управу и предсједник Борачке организације општине Србац Душко Митрић и новоименовани предсједник Одбора породица погинулих бораца при Борачкој организацији, Бранко Граховац, који је на јучерашњем изборном састанку именован на ову функцију.

Они су присуствовали помену погинулим и убијеним Србима који је служен у цркви Пресвете Богородице у Градишци. Након тога су положени и вијенци на спомен-плочу страдалим Србима из западне Славоније, а са моста су спуштени вијенци и цвијеће у ријеку Саву у знак сјећања на све жртве егзодуса.

Обиљежавању су такође присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

У злочиначкој акцији хрватских оружаних снага “Бљесак” на западну Славонију, која је била под заштитом УН, убијено је или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце. Око 15.000 Срба протјерано је из тог дијела Хрватске.

Док су Срби бјежали преко “моста спаса” на ријеци Сави према Републици Српској, Хрватска војска их је гађала авионским бомбама, топовским гранатама и снајперским мецима. Око 1.450 припадника Српске Војске Kрајине је заробљено, већина на превару уз помоћ снага УН.

Ова операција није била ни легална ни легитимна, јер је нападнуто подручје које је тада било под заштитом УН. Циљ је био успостављање суверенитета Хрватске на том простору, али и протјеривање српског становништва.

Хрватска је годинама опструисала процес тражења жртава Бљеска, а прве ексхумације посмртних остатака почеле су тек 2010. године. Хрватски генерали који су по налогу, сада покојних, Фрање Туђмана и осталих испланирали и извели акцију Бљесак, још су на слободи, овјенчани славом хрватских националних хероја.

Парастос за погинуле у хрватској војној агресији “Бљесак” биће служен и у Цркви Светог Марка у Београду.

 

 

Comments are closed.