Подршка невладиним организацијама кроз Аустралијски програм директне помоћи
24. августа, 2021.
Још 10 нових случајева вируса корона у Српцу
25. августа, 2021.

Дани сјећања на страдање Српчана на возућком ратишту 9. и 10. септембра

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова општине Србац организује Дане сјећања на 10. септембар 1995. године – страдање Српчана на возућком ратишту.

Ове године догађај ће трајати два дана а почеће у четвртак 9. септембра када ће у 10 часова бити организовано полагање цвијећа на спомен костурницу на градском гробљу, а у 10.30 часова у спомен соби у Српцу. Од 10.45 часова планиран је парастос и полагање цвијећа на централном спомен обиљежју гдје ће у пригодном програму бити обиљежен овај датум.

Централни дио догађаја биће одржан у петак 10. септембра када се организује одлазак Српчана на марш „Стазом егзодуса“ а полазак је предвиђен у 3.30 часова испред мотела Храст.

Позивају се припадници Војске Републике Српске и породице погинулих и несталих бораца, као и други заинтересовани грађани да узму учешће у овом догађају и тако одају почаст борцима Прве србачке лаке бригаде који су страдали на возућком ратишту и припадницима других батаљона ВРС који су страдали у офанзиви Армије БиХ и одреда „Ел муџахид“ од 10. до 24. септембра 1995. године.

Поход ће почети у мјесту Тумаре на Озрену гдје ће од 7.30 часова бити одржан молебан за погинуле борце а након тога ће се у 8 часова кренути са пјешачењем према насељу Стог код Возуће на стази егзодуса дугој око 22 километра. Долазак у Стог планиран је између 15 и 16 часова гдје ће се код бившег Дома и цркве Свети Ђорђе одржати литургија, паљење свијећа и полагање вијенаца на спомен обиљежја, уз пригодна обраћања и ручак за учеснике марша и госте.

За све учеснике из Српца обезбијеђен је бесплатан превоз, уз мајице са обиљежјем манифестације, храну и пиће.

У плану је да завршном догађају на Возући присуствују представници Општине Србац и организација које окупљају борачке категорије а биће организован и долазак једне групе демобилисаних бораца и чланова породица погинулих бораца из Српца који због здравствених и других разлога нису у могућности да учествују у маршу.

Број учесника у овогодишњем маршу је ограничен због актуелне епидемиолошке ситуације и постоји могућност да буде додатно смањен уколико дође до погоршања стања, због чега се скреће пажња потенцијалним учесницима марша да постоји могућност отказивања њиховог учешћа, што ће зависити од епидемиолошких мјера у Федерацији БиХ, о чему ће учесници бити благовремено обавијештени.

Из истог разлога смањен је број учесника на прошлогодишњем маршу, тако да је свега шесторо Српчана узело учешће, умјесто стотину колико их је било ранијих година.

Одбор за обиљежавање и Завичајно удружење Завидовићана из Добоја, као организатор марша, поручују да је најважније од свега да се очува традиција, без обзира на укупан број учесника, и да се овај догађај достојанствено обиљежи, како се то чинило и претходних година.

Пријаве учесника се примају до 2. септембра а контакт телефони су: 051/741-422, 065/821-169 (Дијана), 065/973-167 (Драган), 065/725-716 (Драгутин), 065/988-489 (Жељко) и 065/439-803 (Зоран).

Comments are closed.