Распоред вакцинације од 13. до 17. децембра
10. децембра, 2021.
Основан нови Привредни савјет у Српцу
10. децембра, 2021.

Дани читања у србачким школама

У овиру кампање „Читајмо заједно“, коју Министарство просвјете и културе организује већ пету годину, у основним и средњој школи у Српцу проведене су активности са циљем популаризације књижевника, књижевности, културе читања и развоја читалачке публике од најранијег узраста.

Дане читања у Основној школи “Јован Јовановић Змај” приредила је наставница српског језика Дејана Ћирић за ученике шестог разреда у Kобашу и централној школи у Српцу.

Ученици из Kобаша час су имали у школској библиотеци гдје су се упознали са библиотечким фондом, а послије тога су читали пјесму пјесника Јове Чулића.

Својим гостовањем у србачкој школи овај догађај је употпунио србачки књижевник Жарко Шарић који је говорио о значају читања и школовања, а затим представио своје књиге „Живу читанку“, „Сладолед на асфалту“ и „Шашаву школу“.

Ученици шестих разреда из Kобаша и Српца су, такође, у оквиру ових активности, послали и своје фотографије у склопу наградне игре Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Популаризација књиге организована је и за ученике другог разреда који су са учитељицом Сањом Стојић посјетили школску библиотеку.

Библиотекар школе Милена Шаула уручила је ђацима чланске карте, а након тога их упознала са начином рада библиотеке, књижевним дјелима и начином кориштења књига из библиотеке.

Након тога организован је час читања у оквиру редовне наставе. У складу са овогодишњим слоганом „Да не останемо без ријечи“, библиотекар школе је ученицима овога одјељења представила лик и дјело писца за дјецу Бранка Ћопића и читала им једно од његових најпознатијих дјела – „Јежеву кућицу“.

Дане читања у Центру средњих школа “Петар Kочић” приредиле су професорице српског језика и књижевности Ирена Недимовић, Слободанка Вучинић и Бранка Kесер.

Ученица Вишња Санчанин из трећег разреда гимназије одушевила је средњошколце својом безименом пјесмом, а Татјана Смиљанић из првог разреда царинских техничара је привукла пажњу пјесмом „Још један дан“. Љубавне и рефлексивне стихове књижевних великана као што су Јован Дучић и Рабиндранат Тагоре рецитовала је ученица трећег разреда гимназије Тамара Петковић.

Дане читање употпунила је својим гостовањем књижевница и професорица српског језика у пензији Гордана Ђукић, која је радни вијек провела у овој школи. Професорица Ђукић је посјетила неколико часова српског језика, не скривајући срећу и задовољство што се поново нашла међу ђацима. Ученицима је говорила о значају читања и школовања, а затим читала приче и пјесме из својих дјела „Небо пуно бисера“ и „Из дневника једног професора“.

Ове активности организоване су и у другим одјељењима и школама наше општине.

 

Comments are closed.