Још пет случајева короне у Српцу, заражено четворо дјеце и један родитељ
25. јуна, 2020.
Завршена израда монографије општине Србац
26. јуна, 2020.

Данас без нових заражених у Српцу, обавезно ношење маски и забрањена већа окупљања

Епидемиолошка ситуација на подручју србачке општине је под контролом и за сада нема потребе за увођењем репресивнијих мјера, али је неопходно да грађани поштују препоруке кризних штабова јер ће неодговорни појединци, који угрозе здравље људи, бити санкционисани.

Ово је закључак са данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације општине Србац којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић.

На сједници је констатовано да у протекла 24 часа није било нових случаева вируса корона а тестирана су четири лица која су била у контакту са зараженима из Дјечијег вртића “Наша радост”, од чега троје родитеља и једно дијете.

“Све особе које су биле у контакту са зараженима су изоловане и над њима се врши редован здравствени надзор. Поново су тестирани раније заражени радници и резултати ће бити познати наредних дана, а уколико буду негативни очекује се њихов излазак из болнице и одлазак у кућну изолацију”, рекла је Никичевић.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је јуче одржао састанак са представницима Института за јавно здравство РС на којем је закључено да је стање у нашој општини под контролом и да за сада нема потребе за пооштравањем мјера.

“Већина заражених особа има благе или скоро никакве симптоме и највећи број њих смјештен је у кућну изолацију. Наредних дана биће тестирани углавном они који буду испољавали здравствене тегобе, а таквих је јако мало. Важно је да они који су били у контакту са зараженима буду дисциплиновани и остану код куће”, рекао је Стојић и додао да се у кућној изолацији тренутно налази 266 лица.

На сједници штаба је закључено да и даље остаје на снази обавеза ношења маски у затвореном простору, а на препоруку Института за јавно здравство апелује се грађанима да маске носе и на свим већим јавним окупљањима, као што су сахране, јер је уочено да се многи не придржавају ових мјера.

Такође се скреће пажња да су и даље забрањена сва окупљања већа од 50 људи, што је регулисано одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације која важи до 6. јула.

На данашњем састанку се могло чути да су у наведеном периоду планирана већа окупљања у нашој општини, попут дружења некадашњих припадника Другог батаљона Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, па је договорено да се још једном скрене пажња организаторима да пролонгирају овај рок и организују окупљање када се за то стекну адекватни услови.

Члан штаба Боривоје Врсајковић рекао је да је из истог разлога Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова на подручју општине Србац смањио број учесника на недавном обиљежавању 28. годишњице србачке бригаде, као и број учесника на традиционалним годишњим парастосима по мјесним заједницама. Уз то, одлуком организатора, отказано је и традиционално дружење некадашњих припадника Трећег батаљона.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се сви грађани морају придржавати одлука општинског и републичког штаба и у складу с тим прилагодити своје активности.

“Усагласили смо се да мјере за сада неће бити пооштрене, али да грађани обавезно морају користити заштитну опрему, поштовати социјалну дистанцу и избјегавати сва већа окупљања, најмање до 6. јула када ће републички штаб донијети нову одлуку у складу са тренутном ситуацијом. Појачаћемо ниво контроле до максимума, а наше инспекције ће свакодневно обилазити терен, уз асистенцију комуналних полицајаца и полицијске станице. Ако се укаже потреба, мораћемо прибјећи и кажњавању неодговорних, што ће бити крајња мјера”, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.