Промоција књиге Здравка Ђукића
21. јуна, 2019.
УГ ,,Ц.Е.З.А.Р.“ обиљежило девет година постојања
22. јуна, 2019.

Дан сеоског туризма на Мотајици

У Етно кампу “Платане” у Горњој Лепеници, у организацији Туристичке организације општине Србац, по први пут је одржана манифестација Дан сеоског туризма на Мотајици, којој су испред општине Србац присуствовали начелник Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић са сарадницима, Младен Шукало испред Туристичке организације Града Бањалука, представници неколико србачких домаћинстава која се баве сеоским туризмом и домаћин скупа, Проко Драгосављевић.

Директорица Туристичке организације Србац, Радисава Шушчевић, каже да је манифестација успјела.

Жеља нам је да направимо заједнички туристички производ, пошто имамо много потенцијала и много тога да понудимо туристима. Етно камп „Платане“ има изванредне услове за сеоски туризам, а ту је и Kоначиште “Дурова“ и још неколико домаћинстава у овом дијелу општине Србац“, каже директорица Шушчевић и додаје да им је циљ да све то уврсте у заједничку туристичку понуду гдје би уклопили и посјете манастиру Осовица који је удаљен осам километара од Лепенице.

Домаћин скупа у Етно кампу ”Платане”, Проко Драгосављевић, каже да се на Мотајици сеоски туризам може подићи на виши ниво.

Правећи ову брвнару дошао сам до закључка да негдје треба преспавати, па сам направио бунгалов, а кад сам направио њега кћерка и унука су питале гдје ћемо ми преспавати, па сам направио још један и онда на крају направио сам галерију. Сада је то комплекс од хектар и по, па то треба одржавати. Онда сам одлучио да се мало бавим туризмом, јер заиста постоје одлични услови да долазе дјеца на излет у природу, да се организују разна такмичења, прославе рођендана, матурске забаве, роштиљијада или неке годишњице, пословни ручкови и разне презентације “каже Драгосављевић.

Ове године смо по први пут укључили манифестацију “Дан сеоског туризма” у календар културних и спортских манифестација општине Србац, а поред тога подржали смо нашу Туристичку организацију са још пет манифестација. Наравно, ту је Гастро фест који изискује највећи износ средстава, али надамо се да ћемо све успјешно одржати”, рекао је начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Он је додао да је ово идеја која се по први пут реализује, а укључила је домаћинства која могу да понуде неке своје производе.

“Очекујем да ћемо догодине моћи проширити манифестацију и одржати сајам туризма”, рекао је Михољчић.

Презентацију на тему “Сеоски туризам и развој заједнице” одржао је Младен Шукало испред Туристичке организације Града Бањалука, а на тему ”Бисер вјерског туризма РС – манастир Осовица” говорио је јерођакон Иларион из манастира Осовица.

 

 

Comments are closed.