Општински штаб продужио све мјере до 28. септембра
14. септембра, 2020.
Додјела мјеста у бирачким одборима политичким субјектима за општину Србац
16. септембра, 2020.

Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату обиљежен у Српцу

На централном спомен обиљежју у Српцу данас је обиљежен Дан несталих и погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након одавања поште минутом ћутања, паљења свијећа и полагања цвијећа од стране породица погинулих бораца и организација које окупљају борачке категорије, о значају овог датума говорио је предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.

“У Српцу се још увијек трага за 10, а у Републици Српској за 1652 нестала лица, а главна кочница што ова активност не иде брже је надлежни Институт у Сарајеву који је основан 2008. године. У 2019. и 2020. години пронађен је и идентификован само по један нестали борац из Републике Српске, а прије оснивања Института надлежни органи Републике Српске проналазили су годишње у просјеку 250 лица ове категорије “ каже Лазић.

Он додаје да је излаз из ове позиције да се под хитно измијени кадровски састав Института или да се трагање препусти органима Републике Српске, о чему су ових дана у писаној форми обавијештени највиши функционери Српске.

Парастосу, кога је служио србачки свештеник Александар Kустурић, присуствовало је и троје дјеце Драгутина Станојевића, Тара (9), Миљана (6) и Павле (4).

“Мој дјед Душан погинуо је на Возући 10. септембра 1995. године у својој 38. години, а да је жив имао би сада 63 године”, каже Тара и додаје да су веома тужни када друга дјеца причају како им је лијепо када се играју са својим декама.

Парастос је одржан са мањим бројем присутних што је у складу са епидемиолошком ситуацијом и препорукама Општинског штаба за ванредне ситуације Србац.

 

Comments are closed.