Нови случајеви вируса корона у Српцу, заражена два мушкарца
28. августа, 2020.
У Српцу озваничена сарадња на пројекту подршке породицама са троје и више дјеце
28. августа, 2020.

Чувају сјећање на 13 србачких цивила страдалих у славонској шуми Радиња

На градском гробљу у Српцу данас је организован годишњи парастос за 13 мјештана који су 1941. године убијени у славонској шуми Радиња. Парастос који је одржан испред спомен костурнице у Српцу, у којој су покопани посмртни остаци, организовали су Општинска управа Србац и СУБНОР.

Милош Скробоња, чији је отац Милан у 37. години живота страдао у овој групи, каже да су сви они похапшени на кућном прагу уочи Велике Госпојине 1941. године, пребачени чамцима преко Саве у Радињу и сутрадан, не случајно, баш на овај празник свирепо ликвидирани и бачени у ископану јаму.

„Лично сам уложио огроман труд по повратку из Аустралије да се тачно нађе мјесто злочина и драго ми је што сам у томе успио“, рекао је Милош.

Предсједник СУБНОР-а, Богдан Давидовић, каже да је тадашње руководство ове организације, након утврђивања тачне локације, водило преговоре са хрватским властима и добило сагласност за ексхумацију посмртних остатака који су пребачени у Србац и по православном обичају сахрањени у спомен костурници 11. новембра 1976. године.

Он се јавно захвалио Скробоњи и другим Српчанима који су учествовали у трагању за посмртним остацима страдалих мјештана од којих је седам било из Ситнеша а по један из Доње Лепенице, Жупског Разбоја, Брезовљана, Пријебљега, Ћукала и Српца.

Поред стратишта које је откривено у Радињи, откривена су два стратишта из 1944. године и на подручју општине Србац: Стегића ади поред Врбаса у Разбоју Љевчанском гдје су страдале 22 жртве и Новој Веси са 10 цивилних жртава рата.

 

Comments are closed.