Обезбијеђене прскалице и средства за дезинфекцију за све локалне заједнице у Српској
4. маја, 2020.
Продужен рок до 15. маја за додјелу средстава за април из Фонда солидарности
5. маја, 2020.

Чланице Удружења жена Србац засадиле љековито и ароматично биље

На огледној парцели Анђе Милетић из Српца, око десетак чланица Удружења жена Србац ових дана вриједно ради на узгајању љековитог и ароматичног биља у склопу програма подршке младима и женама из руралних подручја под покровитељством USAID/Sweden програма „Фарма два“.

На парцели површине 500 квадратних метара засијана је лаванда, мајчина душица, тимијан и друге биљне културе а сви трошкови у виду ђубрива, сјемена и садног материјала за подизање парцела покривени су у склопу пројекта.

Предсједница удружења Весна Смиљанић каже да су учеснице пројекта прошле теоријске и практичне обуке које су организоване у фебруару и марту ове године након чега су ових дана добиле расад и другу опрему од добављача и кренуле са садњом.

„Организовале смо се по групама и активно радимо на обрађивању парцеле. У смјенама ћемо вршити окопавање и прихрањивање а берба се очекује у јулу или августу ове године. У наредној фази прерадом биља израђиваћемо етерична уља и друге финалне производе попут сапуна, мирисних свијећа, чајева и слично. Највећи дио производа подијелићемо нашим чланицама а евентуални остатак искористићемо за продају“, рекла је Смиљанић.

Она подсјећа да је у септембру планирана манифестација на којој ће бити приказане све активности и додијељени сертификати.

Слични пројекти реализују се већ шест година широм БиХ а учешће је до сада узело око двадесетак општина. Вриједност пројекта који се реализује у Српцу и другим општинама у склопу овогодишњег програма износи око 50 хиљада KМ.

Предсједница удружења Весна Смиљанић истиче да је ово једна од ријетких колективних активности које се тренутно организују у удружењу, због ванредног стања проузрокованог епидемијом вируса корона, и додаје да њихове чланице и даље активно раде у својим кућама на изради уникатних и других радова.

„За сада смо стопирали радионице, изложбе и друга дешавања у удружењу, али наше чланице посвећене су својим хобијима и вриједно раде у својим домовима на изради одјевних предмета, сувенира, играчака и слично. У протеклом периоду били смо нарочито посвећени изради заштитних средстава како бисмо помогли нашим грађанима. Израдили смо чак 420 маски које смо највећим дијелом подијелили социјално угроженима и незбринутој дјеци, као и 30 медицинских капа које смо поклонили Дому здравља. Маске за ризичне категорије ћемо радити и даље уколико се укаже потреба“, рекла је Смиљанић.

 

Comments are closed.