Служен парастос за шест погинулих бораца из Kорова
31. јула, 2021.
Урбан фест унио нову свјежину и енергију у Српцу
1. августа, 2021.

Четврта србачка тракторијада окупила око 140 возила

Четврта србачка тракторијада која је одржана данас на писти за пољопривредну авијацију у Повеличу окупила је око 140 трактора из Републике Српске, Федерације БиХ и Пољске, а највећи број њих стигао је из општина и градова бањалучке регије.

Дружење је организовала група ентузијаста на челу са Александром Њежићем која је била истрајна да настави традицију, иако је манифестација више пута одгађана због пандемије вируса корона. Из тог разлога, одазвао се мањи број учесника у односу на претходну годину, када их је било рекордних 200, али није недостајало доброг дружења уз занимљива такмичења, што је овај догађај већ учинило препознатљивим у цијелом региону.

Централни дио манифестације била су такмичења у навлачењу трактора и вучи трупаца у којима је учествовало више десетина тракториста.

У категорији од 50 до 80 коњских снага, најбољи у навлачењу трактора био је Елведин Диндић, пољопривредник из Градишке, који се бави узгојем пшенице, јечма и зоби на око 200 дунума земљишта.

„Волим долазити на тракторијаду а нарочито учествовати на такмичењима. За навлачење трактора треба имати искуство, то не може свако. Много теже и напорније је ипак обрађивати земљу, што радим са великом преданошћу и љубављу“, каже Елведин.

Најбољи у категорији од 80 до 120 коњских снага био је Миломир Малић из Горњих Kладара, који је наступио са трактором Massey Ferguson од 110 коњских снага. Он се такође бави пољопривредом и узгаја кукуруз, пшеницу и сунцокрет на око 100 хектара.

„Организација тракторијаде је одлична иако је ове године мање учесника. Оно што је пресудило за моју побједу је знање које сам стицао годинама, јер волим тракторе и дуго их возим“, рекао је Миломир.

Одржана су и такмичења у вучи трупаца у пет различитих категорија, а у супер тешкој категорији побједу је однио Зоран Стијаковић из Kочићева. Од представника из србачке општине, у категорији до 50 коњских снага, најбољи је био Петар Остојић из Дугог Поља, од 80 до 120 коњских снага Горан Малбашић из Ножичког, а Славиша Пекез из Старог Мартинца је однио друго мјесто у средње тешкој категорији.

Најбољим возачима уручене су симболичне награде, попут уља и мазива, горива, мајица и слично.

На данашњој тракторијади учествовала су и бројна возила приватних предузећа која се баве пољопривредом, а могао се видјети и велики број малишана са дјечијим тракторима. Највише је ипак било индивидуалних пољопривредних произвођача који се баве узгојом ратарских култура и који су дошли како би размијенили искуства. Један од њих је и Горан Kасагић из Дугог Поља који је стигао са трактором ИМТ од 77 коњских снага.

„Подржавам овакве догађаје јер научимо једни од других доста тога што примјењујемо у пољопривредној производњи. Посебан изазов су такмичења за које је потребно имати одговарајуће вјештине и што је најважније, добро познавати трактор са којим се такмичите“, рекао је Горан.

Предсједник организационог одбора Александар Њежић рекао је да због епидемиолошких мјера нису организовали тракторијаду на истом нивоу као прошле године, али је и поред тога све протекло у најбољем реду.

„Имали смо мањи број трактора, на шта је највише утицала пандемија, али ми је посебно драго што су другу годину заредом стигли гости из Пољске на чијој смо тракторијади и ми учествовали. Гдје год се организују овакви догађаји трудимо се да одемо, а редовно се враћамо кући са наградама. Од ове године смо увели у програм такмичења и вучу трупаца, што до сада нисмо имали, и вјерујем да је то било занимљиво посјетиоцима“, рекао је Александар који се такође бави пољопривредом и на 250 дунума земље узгаја углавном соју и кукуруз.

Подршку у организацији тракторијаде пружили су бројни донатори, међу којима је била и Општина Србац.

Манифестацији су присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Милош Будић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који су разгледали возила и разговарали са учесницима скупа о актуелним темама у области пољопривреде.

„Веома сам задовољан организацијом и одзивом учесника који су задржали традицију ове лијепе манифестације. Тракторијада је испунила очекивања и показала да је с правом уврштена у листу културно-спортских манифестација које се финансирају из општинског буџета“, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Више фотографија са Тракторијаде можете погледати на званичној фејсбук страници Општине Србац ОВДЈЕ.

 

 

Comments are closed.