Kонференција беба неће бити одржана ове године
8. јуна, 2020.
Служен парастос за погинуле борце из Жупског Разбоја
8. јуна, 2020.

Четири седмице без корона вируса у Српцу али опрез и даље присутан

Иако већ четири седмице није било нових случајева обољелих од корона вируса у Српцу, грађанима се препоручује да и даље поштују препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације, односно да носе заштитне маске у затвореним просторима, редовно одржавају личну хигијену и избјегавају већа окупљања у јавности.

Ово је закључак са данашње сједнице Штаба за ванредне ситуације општине Србац којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић.

На сједници је констатовано да је епидемиолошка ситуација у Српцу повољна јер готово мјесец дана нема новозаражених а у кућној изолацији се налази свега троје лица који су били у контакту са раније обољелима, и којима ће уколико све буде како треба, од сутра бити омогућено нормално кретање у јавности.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да је до сада у србачкој општини регистровано 12 случајева корона вируса, од чега се десеторо њих опоравило а двоје је преминуло услијед компликација изазваних других хроничним обољењима.

“Протеклих дана смо кренули са серолошким тестирањем заинтересованих лица путем најновијег апарата који показује да ли су се грађани већ сусрели са вирусом корона и посједују ли имунитет. Тестиране су до сада три особе за које се испоставило да нису биле заражене. Иако је ово мали узорак, то наговијештава да грађани још увијек нису развили колективни имунитет, а све док се то не деси, опасност од овог вируса је и даље присутна у великој мјери”, рекао је Стојић.

Он подсјећа да је тестирање могуће сваког радног дана, без наручивања, у хигијенско-епидемиолошкој служби Дома здравља.

Kомандир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић, рекао је да је примијетно опуштање грађана у јавности након релаксирања мјера, што по његовим ријечима није добро, а сваки почињен прекршај биће санкционисан.

“Евидентно је повећано конзумирање алкохола на јавним мјестима, нарочито међу омладином, уз повећан број случајева насиља у породици и већи број саобраћајних прекршаја. За посљедња три мјесеца забиљежено је 1240 случајева прекорачења брзине, што се дуго није десило. Апелујем грађанима да се понашају одговорно према себи и другима”, рекао је Новаковић.

Он је подсјетио да у пуном капацитету функционише видео надзор са 24 камере што умногоме олакшава контролисање саобраћаја и унапређење јавног реда и мира.

Kомандант штаба и начелник општине, Млађан Драгосављевић, рекао је да се радно вријеме трговинских, угоститељских и других објеката одвија у складу са важећом наредбом од 25. маја, а да ће евентуалне измјене услиједити након одлука које донесе Републички штаб.

“Од тога зависи и одржавање бројних спортских, туристичких и других манифестација. Неке од њих смо морали отказати за ову годину, а неке смо помјерили и биће одржане током љета. Да ли ће и када доћи до њиховог одржавања о свему ћемо обавијестити грађане путем општинског сајта и средстава јавног информисања”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он истиче да пандемија вируса корона није ни близу завршетка и да је неопходно и даље поштовање заштитних мјера у циљу превенције његовог ширења.

 

 

Comments are closed.