Шаховски клуб Србац освојио Kуп Републике Српске
8. новембра, 2021.
Kаратистима Борца из Српца пет медаља на такмичењу Kупа Србије
8. новембра, 2021.

Централна прослава крсне славе Борачке организације РС одржана данас у Српцу

Двадесет и три хиљаде бораца дало је своје животе за Републику Српску у Одбрамбено-отаџбинском рату због чега је обавеза садашњих и будућих нараштаја чување културе сјећања како се оваква страдања више не би поновила.

Ово је порука која је упућена са централне прославе крсне славе Борачке организације Републике Српске – Митровдана, која је одржана данас у Српцу, а чији домаћин је била Борачка организација општине Србац.

Тим поводом прво је одржан пријем начелника општине Млађана Драгосављевића у згради Општинске управе за делегацију Борачке организације РС на челу са предсједником Предсједништва Александром Савићем, а након тога и парастос код централног спомен обиљежја кога је служио свештеник Александар Kустурић.

Парастосу су присуствовале бројне делегације и гости, које су положиле цвијеће и запалиле свијеће, међу којима су били: делегације Борачке организације РС и Борачке организације Србац, Општине Србац, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС на челу са директором Милорадом Kојићем, Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС на челу са савјетником министра и генералом Миланом Торбицом, делегација Републичке и општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС на челу са предсједником Вељком Лазићем, Уједињени равногорски покрет отаџбине Српске, СУБНОР, Уједињена Српска Србац, НДП Србац и ученици Центра средњих школа „Петар Kочић“.

Предсједник предсједништва Борачке организације РС, Александар Савић, рекао је да је наша обавеза да не заборавимо борце који су дали животе за Републику Српску. Он је похвалио општину и народ Српца који његују слободарске традиције.

„Страшне борбе су се водиле широм Републике Српске а једна од њих је невесињска битка која се водила током митровданских празника и која је синоним борбе нашег народа за слободу. У многим важним биткама борили су се и србачки борци. Драго ми је што на оваква обиљежавања долазе дјеца и поручио бих наставницима и професорима да први час у новој школској години увијек буде историјски час како се не би заборавила наша славна историја“, рекао је Савић.

Он је нагласио да су слога и јединство у овом тренутку највише потребни Борачкој организацији РС како би се превазишли сви проблеми и изазови који су пред њима.

„Нисмо још увијек успјели ријешити све проблеме социјалне природе, али смо учинили доста тога на побољшању положаја борачких категорија“, истакао је Савић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да није случајно што је Борачка организација општине Србац изабрана за домаћина централне прославе у Републици Српској јер је то признање за њен добар рад као једне од најорганизованијих на републичком нивоу.

„Свједоци смо да је ова организација учинила значајне напоре на очувању тековина Одбрамбено-отаџбинског рата и побољшању материјалног положаја србачких бораца, прије свега социјалних категорија. У томе је добијала подршку БОРС-а и републичких институција, Општине Србац и бројних донатора, уз чију помоћ су реализовани бројни пројекти, међу којима је најактуелнији изградња и адаптација преко 20 кућа за борце слабијег имовног стања и ратне војне инвалиде, а не треба заборавити новчане и друге помоћи како би се ријешили њихови најважнији животни проблеми“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да се захваљујући доброј сарадњи са Одбором за његовање традиције ослободилачких ратова, који је формиран од стране Општинске управе, кроз одржавање годишњих парастоса и других значајних јубилеја, те изградњу и одржавање спомен обиљежја, чува памћење на све важније догађаје кроз историју у којима се српски народ изборио за своју слободу.

Предсједник Борачке организације општине Србац, Горан Плотан, рекао је да је у протеклом рату учествовало око 4500 србачких бораца који су били распоређени у бројним јединицама, од чега је страдало њих 145 а 600 су остали ратни војни инвалиди.

„У задње двије године ново руководство се доста посветило рјешавању проблема борачких категорија. Изашли смо на терен, увидјели лоше стамбене услове једног броја бораца, што је резултирало да у задњих годину и по изградимо пет нових и адаптирамо 12 постојећих кућа. Борачка организација у Српцу тренутно броји око двије хиљаде чланова и у тренутку када се оснивају бројне сличне организације, можемо се похвалити да смо у протеклој години учланили око 200 нових чланова што говори да људи препознају наш рад“, рекао је Плотан.

Директор Републичког центра за истрашвање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Kојић, рекао је да је неопходно очувати културу сјећања на све оне који су дали животе и дијелове тијела за Републику Српску и све учеснике Одбрамбено-отаџбинског рата, али и чувати сјећање на геноцид над српским народом у НДХ и друге догађаје кроз историју.

„Према попису републичког центра, од 1991. до 1995. године страдала су 35.042 лица српске националности, војника и цивила. Да није било Војске Републике Српске, која је сачувала наше вјековно огњиште, тај број би био још већи“, рекао је Kојић.

Данашњу церемонију краћим наступом увеличала је и етно група „Вез“ из Српца у пратњи професора Недељка Kусића на хармоници.

Обиљежавање крсне славе Војске Републике Српске настављено је у ресторану Динамик у Повеличу гдје је обављено уручење повеља, плакета и захвалница од стране Борачке организације општине Србац, а међу добитницима признања били су и министар финансија у Влади РС, Зора Видовић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, начелник општине Млађан Драгосављевић и замјеник предсједника Предсједништва БОРС-а Душко Митрић.

 

Comments are closed.