Борачка организација обиљежила Међународни дан особа са инвалидитетом
3. децембра, 2021.
Празник Ваведења у знаку петогодишњице доласка чудотворне иконе
4. децембра, 2021.

„Ц.Е.З.А.Р.“ уручио књижице и признања најактивнијим волонтерима

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ организовало је јуче пријем за волонтере који су били активни у 2021. години, поводом обиљежавања Међународног дана волонтера. С обзиром да се овај значајан датум обиљежава крајем године, дружење волонтера је већ традиционално прилика за ретроспективом свих волонтерских активности у току године.

У 2021. години активно је било око 70 србачких волонтера, а број волонтерских ангажмана је много већи. Сви волонтери старији од 15 година добили су волонтерске књижице и симболичне поклоне, а подијељене су и дипломе млађим члановима Удружења, који по закону не могу имати волонтерске књижице, али својим несебичним ангажманом увијек дају велики допринос свим волонтерским акцијама.

Као што је обичај већ неколико година уназад, проглашен је и волонтер године, а у 2021. години признање је заслужено отишло у руке Сари Рацковић, која је била укључена у већину активности Удружења. Сара је члан Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ дуги низ година, а ове године је стекла право на своју прву волонтерску књижицу, која је већ сада готово до краја попуњена. Осим активизма у организованим волонтерским акцијама, Сара је била учесник и многих едукација, те је заједно са својим вршњацима водила пројекат „Мисли зелено“, који је реализован са циљем повећања еколошке свијести код становника општине Србац.

„Постала сам волонтер са 11 година и видјела сам да је то нешто што заиста волим. Заједно радимо занимљиве и корисне ствари и стално учимо нешто ново. Учествовала сам у разним пројектима и имала сам свој пројекат, тако да је увијек динамично“, каже Сара.

Додаје да је изненађена признањем које јој је припало.

„Баш сам срећна што сам проглашена за најактивнијег волонтера, јер је то признање за мој труд и рад и свакако ћу наставити и даље да будем што активнија и да се укључујем у што више пројеката, јер је то нешто што баш волим“, истиче Сара.

Иза Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ је веома активна и успјешна година у којој је волонтерски активизам био веома заступљен. На самом почетку године организована је прва Седмица умјетности (Art week) коју су у потпуности осмислили и реализовали волонтери. Велика пажња посвећена је екологији и заштити животне средине, те су реализоване акције садње алеје јапанске трешње у простору Тренинг центра Природно-математичког факултета на Бардачи, као и волонтерска акција „Клупе пријатељства“, у којој је учешће узело и 10 младих из Белгије. На Бардачи је организован и први „Bardača Meet Up“, који је окупио око 50 младих из неколико партнерских организација из Босне и Херцеговине.

Еколошки активизам је настављен и уличним акцијама подјеле цекера са мотивима цртежа насталих на ликовним радионицама у Удружењу, а уличне акције су организоване и у оквиру пројекта „БИЦИКЛ – Вози, паркирај и природу сачувај“, када су србачки волонтери дијелили бесплатну бициклистичку опрему суграђанима. У оквиру овог пројекта волонтери су обезбиједили и паркиралиште за бицикле на неколико локација у Српцу.
Волонтери су помогли и организацију Љетног концерта Удружења, те је готово свакодневно неко од волонтера укључен у неку активност Удружења.

Да су волонтери заиста великог срца, говори и њихово учешће у хуманитарним акцијама. Најзначајнија хуманитарна акција ове године била је „Буди ми пријатељ“, у оквиру које је подијељено 120 школских руксака са неопходним школским прибором дјеци из социјално-угрожених породица.
Ту не престаје рад са дјецом – волонтери су посјетили и Основну школу „Доситеј Обрадовић“ из Кукуља и организовали Игре без граница за ученике. Једна од највећих волонтерских акција подразумијевала је припрему и реализацију манифестације „Јесенијада 2021“, која је окупила око 150 дјеце на Јесењем маскенбалу, 15 дјеце и младих на Јесењој колонији, те 5 тимова на Потрази за благом. Јесенијада је завршила Палачинкијадом, у оквиру које су волонтери правили и дијелили палачинке.

Волонтери Удружења су ове године често били учесници многих едукација, како у Српцу, тако и у цијелој Босни и Херцеговини. Тако су млади из Српца учествовали на двије конференције у Неуму, неколико конференција у Бања Луци и Лакташима, а неколико њих је путовало и на едукације и дружења у Сарајево, те на Тјентиште и Влашић.

Тренутно је току волонтерска и хуманитарна акција „Буди ми пријатељ“, а србачки волонтери ће подржати и додјелу републичке награде за најбољег организатора волонтирања и волонтере у Републици Српкој, коју организује Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске у понедјељак, 06.12.2021.године у Дјечијем позоришту Републике Српске.

„Ц.Е.З.А.Р.“ је постао препознатљив и ван граница општине Србац, о чему свједоче награде и признања у разним областима дјеловања. Шњегота каже да је за то требало доста труда и рада, али да се на крају исплатило.

„Удружење је основано 2010. године, а 2019. смо добили награду за најбољег организатора волонтирања у Републици Српској. Прошле године смо постали сједиште и секретаријат републичке организације Волонтерски сервис Републике Српске. Kад радите, потребно је времено да вас људи препознају, а када радите добро, онда резултати дођу можда и прије него што сте очекивали “, рекла је Шњегота.

Обиљежавању Међународног дана волонтера је присуствовао и замјеник начелника општине Србац Владимир Гужвић.

„Захваљујем се свим члановима удружења јер они имају неисцрпну енергију, током цијеле године доприносе богатијем друштвеном животу и показују како чланови једне локалне заједнице доприносе да се она боље развија и у њој стварају услови да сви заједно боље и љепше живимо“, рекао је Гужвић.

До краја године волонтере очекује још неколико волонтерских акција, а једна од најзначајнијих ће бити организација традиционалног Новогодишњег концерта Удружења.

 

Comments are closed.