Србачки пчелари већ десет година остварују погодности кроз властито удружење
29. фебруара, 2020.
Стижу подстицаји пољопривредницима за капиталне инвестиције
2. марта, 2020.

„Ц.Е.З.А.Р.“ угостио младе из Сарајева и Травника

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ организовало је протеклог викенда прву „homestay“ размјену у оквиру пројекта „Youth Corners of Trust and Peace“. У питању је пројекат који доприноси развоју трајних веза сарадње, разумијевања и пријатељства међу младима различитог етничког поријекла из три општине у Босни и Херцеговини, кроз организацију размјена и изградњу „омладинских кутака“.

Овај викенд млади из Српца били су три дана домаћини младима из Сарајева и Травника, по „homestay“ принципу, који подразумијева смјештај у породицама.

Омладина из Сарајева и Травника је обогаћена искуством о култури с којом углавном нису имали прилику да се упознају, а живећи са вршњацима учили су више о породицама, религији, обичајима и начинима живота.

На самом почетку размјене учесницима пројекта добродошлицу је пожелио начелник општине Млађан Драгосављевић, који је изразио велико задовољство оствареном сарадњом између организација из три града.

Учесници пројекта посјетили су Омладински парк, на којем су се више упознали са првим парком кога је изградила омладина, те су се развиле идеје за реализацију сличних омладинских кутака и у њиховим градовима, које ће једним дијелом бити и подржане кроз реализацију овог пројекта.

Гости су имали прилику и да детаљније упознају општину Србац, па су организовани излети на манастир Осовицу и Бардачу. Била је ово јединствена прилика за већину младих из Сарајева и Травника да се први пут упознају са православном вјером, а топла добродошлица у манастиру Осовица је изазвала позитивне реакције. Посјета Бардачи употпунила је обилазак наше општине, а гости су били веома задовољни пажљиво замишљеним и реализованим излетима.

Осим обиласка Српца, УГ „Ц.Е.З.А.Р.“ организовао је и кратки туристички обилазак Бањалуке, а тродневно дружење је завршено уз обећање да ће сви учесници поново да се врате у Србац, будући да су за веома кратко вријеме створене јаке пријатељске везе, како са младима из Српца који су били домаћини, тако и са њиховим породицама.

Пројекат „Youth Corners of Trust and Peace“ наставља се у марту, када ће бити организована једнодневна посјета Травнику и Влашићу, док ће последња размјена бити тродневно „homestay“ дружење свих учесника у Сарајеву.

Ово је први пројекат оваквог типа који се реализовао у Српцу, а судећи по позитивним реакцијама младих који су активно учествовали, сигурно је да ће се сличне размјене реализовати и након завршетка овог пројекта. Млади из Српца, Сарајева и Травника послали су јединствену поруку мира, те су схватили да, иако имају различито етничко поријекло, међу њима не постоје разлике и не смију да се дијеле него да се међусобно помажу, разумију и друже.

Пројекат се реализује захваљујући финансијској подршци Амбасаде САД-а у БиХ, а изузетну захвалност за реализацију прве размјене у Српцу из удружења дугују манастиру Осовица, Општини Србац, Kоноби Бардача и кафе бару Елит. Упућују захвалност и на доброј сарадњи са партнерима, организацијама „Центар за младе“ из Травника, те „Вијеће младих Опћине Стари Град Сарајево“.

 

Comments are closed.