У Српцу обиљежен Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата
14. фебруара, 2021.

„Ц.Е.З.А.Р.“ омогућава средњошколцима прво радно искуство

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ почиње са реализацијом пројекта „Запосли средњошколца“ који финансијски подржава Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске. У питању је једномјесечни програм запошљавања, који ће средњошколцима из Српца дати прилику да стекну прво радно искуство, а све у сврху њиховог радног оспособљавања и стицања вјештина које ће им бити од користи приликом првог правог запослења или даљег школовања.

Циљ пројекта јесте да средњошколци стекну практична знања и вјештине кроз прво радно искуство, за шта ће добити хонорар. Реализација подразумијева двије фазе – обуку и једномјесечни програм запошљавања. Обука ће се организовати у Клубу за тражење посла који дјелује у оквиру Завода за запошљавање РС. У питању је припремни период средњошколаца прије одласка на радно мјесто. Обука ће трајати један дан и на њој ће учесници имати прилику да стекну знања и вјештине релевантне за тражење посла, који ће додатно утицати на њихово самопоуздање и мотивацију. Једномјесечни програм запошљавања подразумијева распоређивање младих по фирмама/установама гдје ће провести мјесец дана и за то добити одређену накнаду – хонорар. Број средњошколаца који ће добити прилику да учествује у пројекту је ограничен на 10, а радни ангажман ће трајати мјесец дана – 10/20 сати седмично, односно 50/100 на мјесечном нивоу.

Селекција кандидата

Избор ће се вршити на основу пријава, а предност ће имати ученици завршних разреда средње школе (трећи и четврти). Додатну предност у бодовању ће имати ученици са бољим просјеком оцјена, а гледаће се и досадашњи активизам – број волонтерских сати, те мотивација. Позив је отворен отворен за све ученике, а охрабрују се и они који нису били до сада активни да се пријаве.

Рок за достављање пријаве отворен је најкасније до 22. фебруара. Средњошколци који желе да учествују у пројекту дужни су да се пријаве на један од два начина:

1. Online путем Google forme у наставку:
https://docs.google.com/forms/d/1k2K5EBrdgmOZBi01ZtzVGngarsrpkiQM9Tc7ZiTcX6k/edit?ts=602a2c3a .
2. Лично у просторијама Удружења.

Послодавци:
Пословни субјекти који желе да учествују у пројекту све информације могу добити у просторијама удружења (улица Здравка Челара 29), или на бројеве: 051 928 126 и 065 816 107. Могућа је и пријава путем мејл адресе zdravosrbac@yahoo.com. Рок за достављање пријаве отворен је најкасније до 25. фебруара 2021. године.

Хонорари за учеснике програма су обезбијеђени путем пројекта „Запосли средњошколца“ којег финансира Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, а пословним субјектима ће се оставити на избор да ли ће тај хонорар повећати. Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ ће овим путем иницирати потписивање Меморандума сарадње са фирмама/установама како би развијањем јавно-приватних партнерстава за запошљавање младих пружило подршку развоју, планирању и спровођењу политике запошљавања младих у локалној заједници.

Промотивни видео пројекта:

https://www.facebook.com/centarzamlade.srbac/videos/3960921893970653

Comments are closed.