Обиљежена 29. годишњица од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде
7. јуна, 2021.
Један нови случај вируса корона у Српцу
8. јуна, 2021.

„Ц.Е.З.А.Р.“ окупио у Бардачи 50 младих из цијеле БиХ на тему заштите животне средине

Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” организовало је први “Bardača Meet Up”, поводом Свјетског дана заштите животне средине, у суботу 5. јуна на Бардачи.

Догађај представља наставак активности Зелене мреже БиХ, мреже младих еколошких активиста и еколошких удружења подржаних од стране Амбасаде Италије у БиХ, а у његову реализацију укључио се и Центар за економски и рурални развој из Kрнета, који дјелује и на подручју општине Србац, кроз пројекат “Eco Hub Laktaši”.

Идеја за организовањем “Bardača Meet Up-а” произашла је из многих еколошких активности којима се “Ц.Е.З.А.Р.” бави, односно као наставак еколошких активности из априла, када је обиљежен Дан планете Земље садњом алеје јапанске трешње у дворишту Тренинг центра ПМФ-а на Бардачи, објављивањем активистичког филма са порукама младих из Српца, Сарајева и Травника о значају очувања планете Земљи, те учешћа у организацији прве Еколошке конференције младих на Бардачи и потписивања “Бардача иницијативе”.

Организован је презентацијски дио, на којем су млади из разних дијелова БиХ на Бардачи имали прилику да стекну нова знања и да се упознају са организацијама, неформалним групама и појединцима чији је рад једним дијелом или у потпуности усмјерен ка заштити животне средине.

Презентације су одржали: неформална група младих “Планетарко” из Градишке, Центар за животну средину из Бања Луке, Центар за економски и рурални развој, доктор биолошких наука Драгана Шњегота, те Агенција Церебра из Бањалуке. Након едукација, организована је Еко шетња, која је имала за циљ да учесницима укаже на девастацију мочварног подручја Бардача.

Догађају је присуствовало око 50 младих људи из Студентске организације Природно-математичког факултета из Бањалуке, Удружења Мост из Градишке, Центра за дјецу, младе и породицу из Лакташа, те Агенције Церебра из Бањалуке.

Осим на Бардачи, разни еколошки догађаји су у оквиру Зелене мреже, одржани и у Бијељини, Мостару, Мркоњић Граду, Рама и Јабланичком језеру, Сарајеву и Травнику, а присуствовали су им многи званичници; представници УН-а, Амбасада Италије, Шведске и Велике Британије, делегације Европске Уније, Италијанске развојне агенције, те многих других УН агенција.

Првом “Bardača Meet Up-у” присуствовала је и представница Италијанске развојне агенције, Мирјона Садику, те представник делегације Европске уније у БиХ, Фердинанд Kоениг. Сви учесници, амбасаде и организације дијеле исту посвецћеност заједничком раду на чистијој околини и здравијем друштву, те унапређивању програма одрживог развоја, заштите животне средине, одрживог туризма, рециклирања и обновљивих извора енергије у Босни и Херцеговини.

Одлазећи Амбасадор Италије у БиХ, Никола Минаси, изјавио је да је срећан што је ово његова посљедња активност у БиХ, те да је охрабрујуће видјети како млади људи узимају будућност у своје руке и залажу се за чистију и здравију БиХ.

Извршни директор Цезара, Тања Шњегота, рекла је да је веома поносна на овај догађај. Она је истакла да је долазак представника делегације Европске Уније у БиХ и Италијанске развојне агенције само још један показатељ да се њихов рад цијени, те су добили још већи подстрек и мотивацију да наставе са еколошким активностима, нарочито на подручју Бардаче.

„Захваљујемо се свим партнерским организацијама на доласку, као и нашим волонтерима без којих ниједна наша активност не би била успјешно реализована. Такође, веома смо захвални Kоноби Бардача, који су нам омогућили да реализујемо све унапријед испланиране активности. План нам је да “Bardača Meet Up” пређе у традицију и да се сваке године на Бардачи почетком јуна обиљежава Свјетски дан заштите животне средине, са још већим бројем младих људи. Још једном смо показали да уз труд, рад и вољу можемо доћи до огромних резултата, а нарочито уколико дјелујемо кроз сарадњу, будући да на тај начин још више активирамо и повезујемо младе људе“, рекла је Шњегота.

Дан прије “Bardača Meet Up-а”, волонтери Цезара су на тргу дијелили цекере, на које су одштампани радови настали на ликовним колонијама и радионицама у Српцу, Сарајеву и Травнику. Иста акција одржана је и у друга два града, као наставак реализације пројекта “Youth Corners of Trust and Peace”, који подржава Америчка амбасада у БиХ. Циљ акције био је указати на значај очувања животне средине.

Такође, догађај на Бардачи је пружио прилику за представљање пројекта “The Importance of Non-Formal Education in Conservation: European Wildcat (Felis silvestris) as an Example Species”, кога “Ц.Е.З.А.Р.” реализује захваљујући подршци Rufford фондације из Велике Британије.

 

 

Comments are closed.