Ана Будимчић најбољи јуниор свијета у ваздухопловном моделарству
21. септембра, 2021.
У Српцу пет нових случајева вируса корона
22. септембра, 2021.

Бројни садржаји поводом Дана и крсне славе општине Србац

У Српцу је данас одржана прва сједница Организационог одбора за обиљежавање крсне славе и Дана општине 14. октобра, којом је предсједавао начелник Млађан Драгосављевић.
Свечаности поводом Дана и крсне славе општине Србац, Покрова Пресвете Богородице, биће обиљежене од 12. до 14. Октобра уз бројне новине и уз примјену епидемиолошких мјера које тренутно буду на снази, одлучио је данас Организациони одбор, а носиоци свих активности ће бити Општина Србац и Православна црквена општина Србац.
Манифестација ће бити организована по узору на свечаности које су биле успјешне и изузетно добро посјећене ранијих година прије пандемије вируса корона гдје је више стотина грађана србачке општине учествовало у свечаној литији и другим церемонијама, изјавио је за Радио-Србац начелник Млађан Драгосављевић и додао да очекују госте и представнике из наше братске општине Љубовија из Србије, из Бачке Паланке,али и госте из братске општине Новогрођец из Пољске као и многобројне наше грађане који живе и раде ван Српца.
“Од данас почињемо са припремама за обиљежавање једног веома значајног датума за нашу локалну заједницу, крсне славе и Дана општине.Надамо се да ће нам то епидемиолошка ситуација дозволити,а у суштини заузет је став да досадашње обиљежавање проширимо са одређеним новим садржајима о којима ћемо се још договарати наредних дана и о чему ћемо благовремено информисаати нашу јавност” рекао је начелник и додао да обиљежавање крсне славе и Дана општине Србац почиње у уторак, 12. октобра, у 11 часова на Централном спомен-обиљежју у Српцу служењем парастоса у знак сјећања на погинуле борце у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.
У сриједу, 13. октобра, у Дому културе биће одржана изложба ликовних радова са овогодишње бардачке колоније а потом Свечана академија уз пригодан културни програм и додјелу награда и признања Општине Србац у виду повеља, захвалница и награда општине младима.
Свечаности поводом Дана и крсне славе општине настављају се у четвртак, 14. октобра, на дан када се обиљежава празник Покрова Пресвете Богородице
Као и ранијих година тог дана биће одржана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице са почетком у 9 часова ,након чега ће бити извршен обред ломљења славског колача , а након тога кренуће свечана литија кроз центар града и биће одржан Дан фолклора на платоу испред зграде општине
Рецимо још да ће поводом славских свечаности у центру града у организацији Удружења жена Србац бити постављени штандови у центру града на којима ће бити изложене разне рукотворине,украсни и одјевни предмети и декорације жена са подручја наше општине, али и штандови са храном.
Поред свих чланова Организационог одбора који ће дати свој допринос да манифестација буде успјешно одржана ,формирана су и два пододбора и то један за организацију свечане академије којим предсједава Бранка Санчанин и други за организацију пратећих спортских свечаности којег чине Владимир Гужвић,Бранко Граховац и Радован Митраковић.
Детаљан програм биће утврђен наредних дана на сједницама пододбора ове манифестације, о чему ће јавност бити благовремено упозната.
Крсна слава општине Србац се прославља 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице а Дан општине се раније прослављао 2. новембра, у знак сјећања на овај датум прије 85 године када је одлуком министра Краљевине Југославије тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.

Comments are closed.