Три нова случаја вируса корона у Српцу
15. новембра, 2020.
Креће дезинфекција школа, настава се одвија на даљину
16. новембра, 2020.

Брига о кућним љубимцима животни позив Митре Драгојевић из Српца

Велика љубав према домаћим животињама коју гаји од малих ногу одредила је животни пут Митре Драгојевић (27), доктора ветеринарске медицине и постдипломца на Факултету ветеринарске медицине Универзитета у Београду која је студије завршила као студент генерације са просјеком 9.80.

Ова млада Српчанка одрасла је окружена животињама што ју је опредјелило да упише ветерину, а Београд је изабрала као дестинацију након посјете сајму књига током средњошколске екскурзије и заљубила се у њега на први поглед.

“Моја породица је имала неколико мачака, пса, овце, свиње и друге домаће животиње. Увијек сам имала жељу да им помажем и вјерујем да сам изабрала прави животни позив. Било је јако тешко јер је требало проћи шест година и положити око 60 испита да бих завршила основне студије”, каже Митра.

Није жељела стати на томе па је уписала постдипломске студије и посветила се научним истраживањима. Са темом „Испитивање приступа и серолошка типизација Салмонела спп. код корњача у заточеништву“ однијела је прво мјесто на Седмом мини когресу Центра за научно-истраживачки рад студената Факултета ветеринарске медицине.

Митра каже да је са једном од колегиница с факултета хтјела развити вјештине писања научног рада и често су проводиле вријеме у београдском Зоолошком врту истражујући многе животињске врсте.

“Након пар мјесеци смо се одлучиле за двије теме које су подразумијевале рад са црвеноухим корњачама. Послије смо прошириле област и на друге корњаче, које се налазе у приватном власништву, а све у циљу да се подигне свијест о зоонотским болестима које се преносе са животиња на људе”, наводи Митра.

У даљем школовању базирала се на усавршавање у области клиничког рада, тачније патологије и терапије социјалних животиња, односно кућних љубимаца. Провела је мјесец дана на референтној клиници за мале животиње „Langford Vets“ у Бристолу, захваљујући сарадњи са доктором Денисом Новаком, шефом приватне ветеринарске амбуланте „Новак“ у којој је стажирала.

“Било је дивно видјети како раде колеге у Великој Британији што је за мене било непроцјењиво искуство. Међутим, моји планови су везани за Балкан иако није лако наћи посао у овој струци. Велики број мојих колега има тај проблем. Имала сам неколико понуда за посао и размишљам о паузи са докторским студијама и раду у приватној пракси на одређено вријеме”, каже Митра.

Током студија била је стипендиста Министарства просвјете и културе Републике Српске а на завршној години студија и стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“.

“Увијек се волим вратити у завичај иако ријетко долазим. У хроничном сам недостатку слободног времена што углавном осјете моја породица и пријатељи. Ипак успијем пронаћи мало времена за себе и најчешће га користим за одлазак у природу или читање белетристике – истиче Митра.

Прије одласка на студије, Митра је била активиста Клуба младих Црвеног крста у Српцу гдје је учествовала на разним волонтерским камповима а у Београду је била стални члан секције Центра за научно-истраживачки рад на матичном факултету за кога каже да је одличан начин да се студенти упознају са научним радом.

Митра је на свечаној академији поводом крсне славе и Дана општине Србац, која је одржана 13. октобра ове године, добила највише општинско признање које се додјељује дјеци и омладини из Српца и новчану награду од 500 КМ.

 

Comments are closed.