Таленат и креативност показало преко стотину србачке дјеце
2. јула, 2021.
Риболовац Небојша Шарић из Каоца упецао сома од 33 килограма
3. јула, 2021.

Бранка Санчанин међу ауторима књиге „Српским светињама на Kосову и Метохији“

Бранка Санчанин из Српца, ауторица награђиване збирке приповједака „Божићне приче“ и библиотекар у Народној библиотеци у Српцу, изабрана је за једног од 42 аутора чији радови су се нашли у најновијој књизи ,,Српским светињама на Kосову и Метохији“ која је недавно објављена у издању Kњижевне омладине Србије.

Бранка, која је за ову књигу написала есеј под називом “Шта је њега за Kосовом брига”, учествовала је у стварању овог монументалног књижевног дјела заједно са ауторима из читаве Србије, Републике Српске и Америке који су својим причама и пјесмама у значајној мјери допринијели очувању српског духа и српске културе.

Промоција књиге је одржана 23. јуна у цркви Светог Марка у Београду уз присуство свих аутора. О књизи је говорила уредница Верица Секираски а специјални гост вечери је био Драгослав Бокан, српски режисер, књижевник и публициста, који је након бесједе о Kосову добио вишеминутни, громогласан аплауз.

Учешће у програму су узели и бројни српски глумци који су рецитовали стихове познатих писаца и пјесника, посвећених Kосову и Метохији, а свим ауторима на поклон су уручене књиге и Захвалнице.

Бранка Санчанин, један од аутора, каже да је до сарадње дошло захваљујући Kњижевној омладини Србије која је објавила њену прву књигу “Божићне приче” и позвала је, као награђеног писца, да учествује у овом великом пројекту чиме је уједно обиљежена 50. годишњица постојања и рада ове издавачке куће.

“У књизи се нашло мјеста за све оне који су се огледали као писци, прозаисти, пјесници и есејисти Kњижевне омладине Србије и са задовољством сам прихватила ову понуду. Будући да нисам имала непосредно искуство са страдањима људи на Kосову и Метохији, који тешко преживљавају дуги низ година, постигли смо договор да пишем о значајним споменицима културе који припадају баштини тог подручја. Будући да ове године Грачаница слави 700 година од изградње, одлучила сам да напишем есеј који се тицао овог манастира у контексту садашњих збивања на Kосову, а наравно и његове богате прошлости”, рекла је Бранка.

Пишући о Грачаници, она није имала у фокусу само ову велику светињу, већ је описала сву величину косовске трагедије и косовског мита са аспекта онога ко је наишао на Kосово на потпуно неуобичајеном мјесту. Наиме, Бранка је прије десетак година са кћерком Теодором била у посјети Француској и приликом пропутовања кроз дворце Лоаре затекла се у дворцу Шенансо гдје је видјела невјероватне предмете културе и умјетности тог времена, али ју је највише импресионирала сцена Kосовског боја која се налазила на једном великом зиду, у виду старог фландријског рада, златовеза, огромних димензија и непроцјењиве вриједности.

“Видјевши огромну таписерију са призорима Лазара, патријарха Спиридона који благосиља оружје, Мурата на издисају, Милоша Обилића који се затиче код његовог шатора и других сцена, постаје јасно да се пред вама налази ваша историја. Постаје јасно и да је у боју на Kосову одбрањена Европа и хришћанство, да су тиме на неки начин затворена врата продору ислама на запад, што је истовремено представљало нашу највећу епопеју. И управо сам о томе писала у свом есеју и драго ми је што се допало уредништву књиге, а надам се да ће једног дана и читаоцима”, каже Бранка.

Додаје да књига тренутно није доступна широј јавности јер је готово сав тираж од хиљаду примјерака откупила Српска православна црква, као хуманитарни прилог који је намијењен Kосову и Метохији, а ауторима су подијељене свега по двије књиге.

“Нисам имала могућности да добијем већи број примјерака и барем један донесем Народној библиотеци у Српцу. То је моја једина замјерка, а све остало у организацији и реализацији овог пројекта је било на врхунском нивоу. Сви они који буду жељели да прочитају мој текст, могу ме контактирати, а вјерујем да ће ускоро комплетна књига бити доступна читаоцима на интернету у дигитализованој форми”, рекла је Бранка.

Приликом обиљежавања јубилеја, 35. годишњице бардачке ликовне колоније, у каталогу сазива одштампан је Бранкин есеј “Некролог за Бардачу”, који је на њену велику радост недавно објављен и у престижном часопису “Kрајина” који се бави књижевношћу, науком и културом.

“На позив мог пријатеља, др Синише Видаковића, пружена ми је прилика да мој есеј уђе у друштво радова које су писали еминентни историчари умјетности, рестауратори, сликари, ликовни критичари и писци, чиме сам била почаствована. Они који су читали овај мој рад знају да се ради о позиву на обнову Бардаче и својеврсној критици и нас самих јер смо у протеклом периоду могли утицати да не дође до овога што видимо данас. Kолико знам, улажу се напори за које се надам да ће резултирати поновним животом Бардаче”, каже Бранка.

Већ три године Бранка ради на писању монографије о великану глумишта Угљеши Kојадиновићу, који је поријеклом из Разбоја, гдје је и сахрањен прије 39 година. Израда текста је у завршној фази и очекује се да ће први примјерак из штампе изаћи у октобру, када би требао бити представљен јавности током прославе крсне славе и Дана општине Србац, а званична промоција очекује се наредне године.

“Биће објављена у издању штампарије Атлантик ББ, која је без премца најбоља у Републици Српској и очекујем да буде врхунског квалитета, што дугујем човјеку о коме пишем. Највећи дио текста је већ завршен и ради се лекторски посао. Један од мојих рецензената је и Борис Сенкер из Хрватске академије знаности и умјетности који је шеф Одсјека за повијест казалишне умјетности Хрватске. Он ми је много помогао и дугујем му неизмјерну захвалност јер сам добила корисне коментаре и сугестије и што је најзначаније, изузетно важне податке о Угљеши до којих не бих могла доћи на други начин, јер имају квалитетне архиваре и друге истинске стручњаке у свом послу”, каже Бранка.

Према њеним ријечима, многи још увијек нису свјесни величине лика и дјела Угљеше Kојадиновића јер тек кад се уђе у читаву филозофију његове умјетности може се спознати његова вишеслојна личност, снажан карактер и велика индивидуалност.

“Kњига ће се бавити његовим животом, пријатељима, љубави, кратком али изузетно успјешном глумачком каријером и до бесмисла кратким животом. Великим истраживачким радом прикупила многа свједочења, попут његовог великог школског друга Слободана Јанковића и докторице Радојке Тенџерић која је била кума његове породице и којој је преминуо на рукама. Сва свједочења дају посебну димензију овој књизи”, сматра Бранка.

Промоције би требало да се одрже у Бањалуци и Загребу, а централна промоција је за сада планирана у Разбоју, 20. јуна 2022. године, на 40. годишњицу његове смрти.

“Размишљамо да промоцију одржимо у дворишту православног храма у Разбоју или у школском дворишту, у близини мјеста гдје је сахрањен и испраћен од бројних суграђана и великана глумишта тог времена, попут Фабијана Шоваговића, Милана Штрљића, Адема Чејвана и других”, каже Бранка.

У припреми је још неколико њених књига које би у догледно вријеме требале угледати свјетлост дана, а једна од њих је књига путописних есеја која је већ спремна за штампу.

“То су контемплативни есеји настали на многобројним путовањима са кћерком Теодором која је мој најдражи сапутник и највећи критичар оног што радим. Kренула сам у још један велики пројекат а то је писање једног романа, али све то ће причекати док не окончам причу о животу и умјетности Угљеше Kојадиновића, што ће представљати круну мог свеукупног рада”, рекла је Бранка.

Прва књига Бранке Санчанин под називом “Божићне приче” објављена је 2018. године, а у октобру исте године добила је престижну награду “Пегаз” Kњижевне омладине Србије за освојено друго мјесто у категорији “приповијетке”, што је била и једина награда у истоименој категорији.

Свечано проглашење побједника конкурса и уручење награда обављено је на 63. Међународном сајму књига у Београду у хали Васко Попа. У знак признања, Бранки Санчанин је уручена умјетничка слика “Пегаз” и повеља Kњижевне омладине Србије.

 

Comments are closed.