Пекара Сунце поклонила пет печеница лицима слабијег имовног стања
6. јануара, 2020.
Србац обиљежио 28. рођендан Републике Српске
9. јануара, 2020.

Божићни празници у србачкој општини окупили хиљаде вјерника

Божић као симбол рађања и новог почетка испуњава домове духом породичног заједништва, љубави и разумијевања због чега се сваке године жељно ишчекује у нашем народу – порука је која се могла чути у православним светињама широм србачке општине гдје су бројни вјерници прославили најрадоснији хришћански празник.

Уранак на божићно јутро и вечерња богослужења на Бадњи дан окупили су више хиљада вјерника који су у складу са традицијом и обичајима прославили рођење Христово, а многи од њих су се причестили и тако окончали вишенедјељни пост.

У храму Васкрсења Господњег у Српцу свету литургију је рано јутрос служио протонамјесник Жељко Сарић уз саслужење свештеника Александра Kустурића и Петка Вуковића.

Прочитана је божићна посланица патријарха Иринеја након чега су упућене честитке вјерницима са жељом да их у овој години прати добро здравље и напредак на свим животним пољима.

У својој бесједи, протонамјесник Жељко Сарић је рекао да се изградња храма Васкрсења Господњег налази у завршној фази и да би радови требали бити окончани у току ове године.

“У току смо вањског уређења храма и изградње стаза након чега би требало бити завршено и унутрашње уређење. У плану је постављање нових икона и други радови, а сви донатори су добро дошли. Ако све буде по плану, у другој половини године требала би бити одржана свечаност освећења храма и његове предаје вјерницима на молитвену употребу”, рекао је он.

Протонамјесник Жељко Сарић дан раније служио је вечерњу молитву на Бадњи дан у православном храму у Повеличу гдје је пред бројним вјерницима упутио жељу да нас сваке године буде све више, да селима одзвања дјечија граја и да се сви заједно окупљамо око наших храмова славећи име божије.

У храму Свете Марије Магдалине у Kаоцима вечерњу молитву на Бадњи дан је служио свештеник Александар Kустурић који је у својој бесједи рекао да је Божић празник породице који нас учи да нисмо рођени за нешто пролазно већ за заједницу једних са другима и заједницу са Богом.

“Тако смо се и ми прије неких шест до седам година сабрали у Kаоцима и пожељели да се једног дана сакупљамо у храму у нашем селу, што се обистинило и захваљујем на томе кумовима храма и свим вјерницима и донаторима који су помогли његову изградњу”, рекао је Kустурић.

На богослужењу које је организовано на Бадње вече у храму Васкрсења Господњег у Српцу, свештеник Петко Вуковић је поручио вјерницима да искористе божићне празнике како би учинили нешто лијепо за своје ближње и опростили једни другима.

“Божић је празник праштања и чињења добрих дјела. Ако нисте у могућности да то учините некоме у својој ближој околини, онда барем урадите нешто лијепо за своје укућане”, рекао је Вуковић.

Међу бројним вјерницима, божићном уранку и вечерњим богослужењима у Kаоцима, Повеличу и Српцу је присуствовао и начелник општине Млађан Драгосављевић.

“Поручујем вјерницима да буду посвећени својим породицама и духу заједништва, љубави и слоге, јер само уз међусобно поштовање и уважавање можемо напредовати као друштво. Божић је права прилика да се присјетимо основних људских вриједности и порадимо на њиховом очувању”, рекао је начелник Драгосављевић.

На сличан начин, најрадоснији хришћански празник је прослављен и у манастиру Осовица и другим православним светињама а посебно весело је било на Бадњи дан када је вршено освећење и налагање бадњака, а организовано је и пијукање за дјецу.

У домовима широм србачке општине божићни празници прослављени су са великом радошћу у друштву комшија, пријатеља и познаника а и ове године је био примјетан велики број наших суграђана из дијаспоре који су искористили годишњи одмор да најрадоснији хришћански празник прославе у свом завичају.

Више фотографија са божићног уранка у Српцу можете погледати у фејбук групи Општина Србац кликом на овај линк, а више фотографија са прославе Бадњег дана можете погледати кликом на овај линк.

 

Comments are closed.