Риболовац Небојша Шарић из Каоца упецао сома од 33 килограма
3. јула, 2021.
Завршен 38. сазив бардачке колоније, представљено преко 50 умјетничких дјела
5. јула, 2021.

Борци Другог пјешадијског батаљона евоцирали успомене на ратни пут

Борци Другог пјешадијског батаљона Прве србачке лаке бригаде организовали су у недјељу 4. јула традиционално дружење на игралишту у Дворинама.

Делегација је прво положила цвијеће на спомен костурници на Градском гробљу а потом и на централном спомен обиљежју у Српцу.

На спомен обиљежју у Повеличу припадници Другог батаљона присјетили су се деветорице погинулих бораца из овог мјеста који своје животе дали за слободу, а трочлана делегација положила је цвијеће и запалила свијеће у Влакници на гробном мјесту првог ратног команданта Другог батаљона Јанка Гужвића.

Окупљене борце на игралишту у Дворинама поздравио је предсједник организационог одбора Зоран Ђурић који је захвалио свима који су помогли у организацији овог дружења.

,,Мислим да би ово убудуће требало да се зове ,,Евоцирање успомена на ратни пут Другог пјешадијског батаљона”. Морамо радити на томе да се не забораве жртве које је овај батаљон дао у одбрани српског народа на овим просторима а посебно се захваљујем породицама наших погинулих другова које су данас са нама”, рекао је Ђурић.

Поздравни говор прочитао је један од ратних команданата Драган Алексић који је подсјетио да је батаљон формиран 1. октобра 1992. године и прошао орашко, добојском, требавско, озренско–возућко и градачачко ратиште гдје је дочекао крај одбрамбено–отаџбинског рата.

,,Цијело то вријеме часно и поштено смо извршавали своје ратне задатке и давали свој допринос у одбрани српског народа гдје год смо се налазили. Најтеже нам пада чињеница да смо на Паљенику остали без 23 саборца од којих се за десеторицом још трага. То никада не смијемо заборавити и истину морамо преносити на наша покољења . Ову традицију треба наставити из године у годину јер је наша дужност да не заборавимо борце који су своје животе уградили у темеље Републике Српске”, рекао је Алексић.

Зоран Ђукић, који је такође обављао дужност команданта Другог батаљона, позвао је саборце да превазиђу било какве подјеле и апеловао да се традиција дружења настави сваке наредне године и то прве недјеље након Видовдана.

,,Основ дружења јесте да не заборавимо наше саборце који данас нису са нама, а на нама је да доводимо своје потомке и да на њих преносимо успомену на тежак али частан пут нашег батаљона. Драго ми је да и данас видим дјецу и унуке наших бораца који су са нама а посебна захвалност иде породицама наших погинулих другова који се сваке године одазову на ово дружење. Знам да је тежак положај демобилисаних бораца али се надамо да ће убудуће бити више разумјевања за оне који су у протеклом рату дали све што су могли за слободу а данас су негдје на маргини друштва”, истакао је Ђукић.

Поред припадника Другог пјешадијског батаљона Прве србачке лаке бригаде и породица погинулих бораца, данашњем дружењу присуствовали су и представници Општине Србац, директор Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић, делегација Борачке организације Србац и саборци са Паљеника.

 

 

 

Comments are closed.