Уписано 49 дјеце у програм припреме за полазак у школу
14. фебруара, 2019.
Објављена прелиминарна ранг листа стипендиста општине Србац
14. фебруара, 2019.

Борачка организација у Српцу испунила зацртане циљеве, крећу припреме за изборе на свим нивоима

У склопу обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске данас је одржана девета сједница скупштине Борачке организације општине Србац којом је предсједавао предсједник организације Душко Митрић заједно са члановима радног предсједништва Гораном Плотаном, Драженом Стојковићем и Дарком Лајићем.

Предсједник Душко Митрић на почетку је делегатима скупштине поднио извјештај о раду истакавши да су све активности организоване у складу са календаром Борачке организације и календаром обиљежавања значајних датума и јубилеја кога проводи Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова општине Србац.

„Све што је планирано то је и остварено а најважнија дешавања која су обиљежила прошлу годину била су обиљежавање годишњице формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и страдања Српчана на Возући. Бројни учесници из Српца марширали су стазама егзодуса на Возући а представљена је и књига о страдању Српчана на озренско-возућком ратишту коју је наша организација урадила са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. У том погледу још једном упућујем велику захвалност директору Центра Милораду Kојићу што је са својим сарадницима помогао да урадимо ово капитално дјело“, рекао је Митрић.

Делегати скупштине усвојили су без веће расправе извјештај о приходима и расходима Борачке организације за прошлу годину и програм рада и финансијски план за ову годину.

Усвојен је и приједлог Одлуке о расписивању и провођењу избора у Борачкој организацији општине Србац као и план провођења избора којим је дефинисано да ће се избори у мјесним борачким организацијама одржати до 15. априла а на општинском нивоу до 10. маја ове године.

„Ове активности требало је да буду одржане још прошле године али је прихваћен став Борачке организације Републике Српске да због општих избора у БиХ који су одржани у октобру, избори у борачкој организацији буду одгођени за ову годину“, рекао је Митрић.

Он додаје да ће у изборима моћи учествовати сви чланови Борачке организације који испуњавају своје обавезе, односно плаћају чланарину.

„Надам се да ће се сви максимално укључити како би изабрали најбоље међу нама који ће се борити за права бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца. Најважније од свега је да одржимо јединство у борачкој организацији које нас је пратило и у досадашњем периоду“, истакао је Митрић.

Сви чланови који буду имали право учешћа у предстојећим изборима, биће о томе на вријеме обавијештени путем средстава јавног информисања у Српцу а биће послани и позиви на адресе сваког члана како би избори били проведени на демократски начин.

Сједници је присуствовао начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да ће за рад Борачке организације општине Србац у овој години бити издвојено 52 хиљаде KМ што је за четири одсто више у односу на прошлу годину.

„Посебно ми је задовољство што смо успјели извршити реконструкцију спомен собе у Српцу у склопу пројекта санације зграде Центра за социјални рад. Издвојили смо и додатна средства из буџета, поред постојећих 50 хиљада евра које је донирала Влада Србије, како би овај објекат а нарочито спомен соба добила изглед какав заслужује“, рекао је начелник Драгосављевић.

Kада је у питању статус борачких категорија, начелник Млађан Драгосављевић је рекао да се у складу са реалним могућностима издвајају средства на годишњем нивоу и да ће тај износ бити додатно повећан како постепено буде текла консолидација буџета.

Ове године је планирано повећање средстава из буџета са 50 на 80 хиљада KМ за посебну заштиту бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца. И ове године биће издвојено 10 хиљада KМ за обиљежавање датума од значаја борачких категорија и пет хиљада KМ за реновирање и одржавање спомен обиљежја.

На крају свог излагања, начелник Млађан Драгосављевић је честитао свим присутним борцима, ратним војним инвалидима и члановима породица погинулих бораца данашњи датум, а честитке је упутио и свима онима који из објективних разлога нису били у могућности да присуствују данашњем догађају а који су дали свој допринос одбрани нашег народа и наше отаџбине у протеклом рату.

Сједници Борачке организације претходила је посјета спомен соби у Српцу гдје је организовано полагање цвијећа и паљење свијећа у част страдалих бораца а парастос је служио свештеник Александар Kустурић.

Више информација са обиљежавања Дана бораца у спомен соби у Српцу можете прочитати кликом на овај линк.

 

Comments are closed.