Асфалтирана Улица слободе у Српцу
17. децембра, 2020.
Вртић уз епидемиолошке мјере прославио крсну славу Светог Николу
18. децембра, 2020.

Борачка организација Србац анализирала свој рад: Стигла значајна подршка стамбеном збрињавању

У просторијама Борачке организације општине Србац јуче је одржана сједница најужег руководства којом је предсједавао Горан Плотан, а сједници су присуствовали и потпредсједници Борачке организације, Бранко Граховац и Горан Тривунић, предсједник Предсједништва Драган Алексић, члан Предсједништва Скупштине БОРС Душко Митрић и руководилац стручне службе Дарко Лајић.

На сједници је извршена анализа рада у 2020. години, при чему је констатовано да су планиране активности у великом проценту извршене иако се ова организација у свом раду сусретала са проблемима везаним за пандемију вируса корона.

“Фонд солидарности Борачке организације је остварио добре почетне резултате у првој години свог постојања, план рада је чак и надмашен, а у наредној години је планирано да се средства Фонда за помоћ у рјешавању стамбене проблематике удвоструче у односу на 2020. годину. Планирано је да се обезбиједи комплетан материјал за градњу кућа тројици чланова као и да се помоћ пружи за још 11 бораца у санацији и адаптацији постојеће стамбене јединице. Процјене су да је за реализацију ових 14 захтјева неопходно око 30.000 KМ”, рекао је Плотан.

Он додаје да је план амбициозан али сматра да ће уз помоћ чланства, Општине Србац, републичких институција и привредника из наше општине бити и реализован.

Плотан је упознао најуже руководство да су се на јавни позив Фонда за донацију новчаних средстава одазвала још три привредна субјекта општине Србац који су уплатили Фонду износ од по 100 KМ и то: Лучић д.о.о. Србац, Стојковић д.о.о. Србац и ВС-трејд Повелич, док је Богдан Стојковић из Доње Лепенице који тренутно живи и ради у Данској уплатио износ од 200 евра.

На састанку је усаглашено да у наредном периоду већу пажњу треба посветити раду са Мјесним борачким организацијама. Разговарано је и о активностима које проводи Стручна служба на подизању степена наплате чланарине Борачкој организацији и још једном је упућен позив свим члановима који не плаћају чланарину да регулишу своју статутарну обавезу потписивањем сагласности да им се износ годишње чланарине од 6 KМ одбије од редовних мјесечних примања, а средства прикупљена од чланарине искористе се за активности Фонда солидарности.

Извршена је и анализа састанка са предсједницима Мјесних борачких организација у вези одржавања парастоса и закључено да ове програмске активности зависе првенствено и искључиво од епидемиолошке ситуације.

Прије усвајања Програма рада за наредну годину од стране Скупштине, о овом питању ће се водити расправа и на Предсједништву Борачке организације које ће дефинисати коначан приједлог Скупштини Борачке организације.

Договорено је да се у понедељак 21. децембра одрже сједнице Одбора породица погинулих и заробљених бораца и Одбора ратних војних инвалида Борачке организације општине Србац, док је сједница Предсједништва планирана за крај јануара 2021. године. Тиме ће се стећи и услови за одржавање редовне сједнице Скупштине а њено одржавање планирано је у марту наредне године.

На крају састанка чланови ужег руководства Борачке организације су разговарали и о хуманитарним акцијама у наредној години које су већ постале традиционалне, па ће тако 4. јануара 2021. године подијелити 40 пакета са основним животним намирницима својим најугроженијим члановима, на иницијативу Борачке организације, а уз помоћ Општине Србац, док су спискове корисника израдиле Мјесне борачке организације.

Comments are closed.