Упознали ученике са опасностима на интернету
5. марта, 2019.
Потенцијали за улагање у србачку привреду
6. марта, 2019.

“Бијела мама”, нови роман Жарка Шарића изашао из штампе

Србачки књижевник Жарко Шарић објавио је свој седми роман под називом “Бијела мама” који је изашао у издању “Бесједе” из Бањалуке. Ово је његова дванаеста књига по реду која за тематику има живот наших људи у расијању.

Радња романа се догађа на крајњем југу Африке, конкретно у Јужноафричкој Републици, у вријеме владавине апартхејда и озакоњених најтежих облика расне сегрегације.

Млади брачни пар из Бањалуке трагајући за срећом, доспијева у земљу гдје им као бијелцима припадају несањано високе принадлежности и сва права бијелих колонијалних господара, али се они, са схватањима понесеним из родитељског дома и “топлом српском душом” тешко сналазе у новој средини.

Очекује се да ће промоција романа бити организована у Српцу током прољећа ове године.

Жарко Шарић је афирмисан и награђиван писац за одрасле и дјецу. Бави се књижевношћу још од 1996. године када је објавио књигу прозе о свом завичају и својој генерацији “из четрдесет и неке”, под насловом “Претежно добри људи”. Поред романа “Бијела мама”, објавио је романе “Рат у Липорашћу”, “Kвареж нарави”, “Збогом гварнери”, “Маршалова слика” и романе за дјецу “Шашава школа” и “Жива читанка”.

Објавио је збирку приповиједака “Црни коњи”, сатиричне приче “Демократија за почетнике”, приче за дјецу “Сладолед на асфалту” и есеје “Kамен и ријеч”. За свој литерарни рад награђиван је у Србији и БиХ.

За штампу је припремио и роман о “љепшој” страни рата, под насловом “Баш се лијепо ратовало” и књигу новела из пензионерског живота под радним насловом “Пензионисане приче”.

 

Comments are closed.