Друга србачка Тракторијада у недјељу 10. марта
19. фебруара, 2019.
Почиње учлањење у Омладински савјет од четвртка 21. фебруара
20. фебруара, 2019.

Бициклистичка трка Београд-Бања Лука пролази кроз центар Српца

Учесници 13. Бициклистичке трке Београд-Бања Лука, која се одржава од 18. до 21. априла ове године, у посљедњој четвртој етапи трке проћи ће кроз строги центар Српца, договорено је данас на састанку начелника општине Млађана Драгосављевића са директором трке Владимиром Kуваљом и техничким директором медија и дугогодишњим спортским новинаром РТРС, Александром Kолунијом.

Последња етапа трке креће 21. априла из Прњавора и одвијаће се преко Дервенте, Српца и Лакташа до Бањалуке.

Директор трке Владимир Kуваља рекао је да је Србац одређен за један од пролазних циљева посљедње етапе што ће бити задња прилика такмичарима да освоје црвену мајицу која се додјељује најбољем спринтеру.

“На пролазном циљу у Српцу мјериће се вријеме проласка тако да ће такмичари дати све од себе да освоје завршне бодове који им обезбјеђују генерални пласман побједа на пролазним циљевима и надам се да ће ово бити једна од најбољих дионица у читавој трци”, рекао је Kуваља и додао да ће трка бити квалификациона за одлазак на Олимпијске игре у Токио 2020. године.

Он истиче да ће колону која ће проћи кроз Србац, поред бициклиста чинити и бројна техничка и службена лица, тако да ће се у овом каравану наћи око 550 људи а саобраћај на овим путним дионицама биће обустављен у времену њиховог проласка најмање у трајању од једног до два часа.

Планирано је да учесници трке прођу кроз строги центар Српца, поред зграде општинске управе, одакле ће се упутити ка раскрсници на магистралном путу Дервента-Србац-Нова Топола и наставити пут кроз Инађол и Повелич па све до Разбоја Љевчанског кроз кога ће возити неколико километара до прикључења пута за Нову Тополу и Лакташе, а затим ка крајњем одредишту у Бањалуци.

Пролазак бициклиста кроз Разбој биће симболичан јер је из овог села поријеклом најбољи босанскохерцеговачки бициклиста свих времена, Танасије Kуваља, који ће се наћи међу промотерима овогодишње трке. Kуваља је као стални репрезентативац Југославије и њен капитен у шездесетим и седамдесетим годинама прошлог вијека односио побједе на тркама широм Европе и свијета а био је и учесник Олимпијских игара у Мексику 1968. године.

Бициклисте ће у Разбоју поздравити и најмлађи чланови Ансамбла народних игара “Лијевче” обучени у народне ношње а извођачка група овог ансамбла добила је привилегију да наступи на завршној свечаности у Бањалуци са двије кореографије.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је велика част што је Србац изабран за једног од домаћина међународне бициклистичке трке у којој ће учествовати 176 такмичара из 30 земаља.

“Ово ће бити празник за све наше грађане и очекујем да ће у великом броју испратити овај догађај и пружити подршку најбољим европским и свјетским бициклистима. Општина Србац ће дати све од себе да на достојанствен начин угости еминентне такмичаре и покаже се као добар домаћин”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да ће Општина Србац подржати финансијски организацију овог догађаја а добиће прилику и да уручи новчану награду која ће се додијелити побједнику пролазног циља у Српцу на завршној церемонији у Бањалуци.

Начелник Млађан Драгосављевић је истакао да ће ово имати изузетан одјек и на туристичко-економском плану јер ће у промоцији трке кроз медије бити промовисани сви природни и туристички потенцијали Српца.

Технички директор медија Александар Kолунија рекао је да ће трка бити преношена уживо на Радио телевизији Републике Српске а у плану је да директан пренос започне управо у Српцу.

“Према подацима са којима располажемо прошлогодишњу трку пратило је око 350 хиљада људи у Републици Српској и БиХ а у читавом региону овај догађај је гледало око пола милиона људи. Ово је један од најпраћенијих спортских догађаја у земљи и очекује се да ће му присуствовати представници најмање 18 медијских кућа из цијеле регије”, рекао је Kолунија.

Овај спортски догађај окупиће неке од најбољих свјетских бициклиста а до сада је пријављено 20 екипа, од којих се издвајају словеначки тим Адрија Мобил, затим руски Гаспром, италијански Санђемини и Дамико и аустријски Хринкоф. Постоји велика могућност да на трци учествује један “World Tour” тим.

Сви бициклисти имаће неупоредиво тежи задатак него ранијих година, с обзиром на то да ће, умјесто двије, ове године бити вожене четири етапе.

Прва етапа је од Београда до Власенице, друга етапа од Власенице, преко Kозлука, Угљевика и Лопара до Брчког, трећа је на потезу од Брчког преко Шамца и Добоја до Теслића а четврта од Прњавора преко Дервенте, Српца и Лакташа до Бањалуке.

Међу онима који ће 18. априла стартовати на традиционалној трци је прошлогодишњи победник Гашпер Kатрашник.

Први пут трку Београд-Бањалука возиће колумбијски Бициклетас стронгмен, а ту су и национални тимови Босне и Херцеговине, Мађарске и Србије.

Трка “Београд – Бањалука” од претходног издања је члан прве категорије и први пут је била етапна. Према најавама, предстојеће издање биће најјаче до сада, а с обзиром на повећање броја етапа са двије на четири, трка ће добити и префикс тур.

Осим локалних заједница и спонзора, велику помоћ при организацији трке пружа Министарство породице, омладине и спорта а очекује се да ће завршној церемонији у Бањалуци присуствовати бројни званичници, међу којима и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске и начелници општина који су градови домаћини трке а очекује се и долазак најмање четири амбасадора.

Током посјете Српцу, директор трке Владимир Kуваља подсјетио је да ће Бања Лука у августу 2021. године бити домаћин Свјетског аматерског првенства у бициклизму који ће окупити између двије и три хиљаде учесника.

“Близу шест хиљада људи доћи ће тим поводом у Бањалуку што ће донијети огроман профит највећем граду Српске. Након Олимпијских игара у Сарајеву то ће сигурно бити један од највећих догађаја који се десио на територији Републике Српске и БиХ”, нагласио је Kуваља.

 

Comments are closed.