Општина Србац унапређује сарадњу са Руском Федерацијом
29. новембра, 2019.
Вртић организује свечаност „Јесење шале кроз приче мале“ у сриједу 4. децембра
29. новембра, 2019.

Бесповратна средства за пројекте микро, малих и средњих предузећа

У оквиру пројекта EU4Business у четвртак, 28. новембра објављен је Јавни позив за достављање приједлога пројеката за побољшање иновативних капацитета микро, малих и средњих предузећа (ММСП).

Фонд од милион и по евра бесповратних средстава унутар пројекта EU4Business доступан је за пројекте који повећавају конкурентност ММСП кроз иновације:

– развој производа / услуга кроз нове приступе
– у пред-продукцији, производњи и пост-продукцији,
на примјер, кроз употребу опреме на вишем технолошком нивоу, увођење стандарда и цертификацију, дигитализацију и увођење е-пословања, обуку менаџмента и особља, итд.

Правна лица из БиХ која припадају категорији ММСП могу аплицирати на овом Позиву. Износ бесповратних средстава је 100.000 евра по пројекту.

Kорисници су ММСП и предузетници. Резултати ће се мјерити са повећањем броја нових радних мјеста, с посебним нагласком на жене и младе, повећањем извоза и повећањем броја иновација код подржаних ММСП.

Пројектне идеје морају се односити на један од сљедећих економских сектора:

– Металопрерађивачка и машинска индустрија
– Дрвопрерада

ММСП регистровани у секторима пластике и електроиндустрије су прихватљиви у оквиру овог позива, уколико имплементирају пројекте у металопрерађивачкој и машинској индустрији. ММСП регистровани у сектору информацијско-комуникацијске технологије такође могу аплицирати уколико имплементирају пројекте у циљаним секторима.

Прихватљиво подручје је цјелокупна територија БиХ.

Више детаља можете наћи у Смјерницама за подносиоце захтева, које су доступне путем апликационог портала: eu4business.ba

Информативне сесије ће се одржати у складу са сљедећим планом:

Зеница, Хотел Зеница, 03.12.2019. године, у 11:00
Брчко Дистрикт БиХ, Хотел Јелена, 04.12.2019. године, у 11:00
Бања Лука, Хотел Јелена, 05.12.2019. године, у 11:00
Мостар, Хотел Мостар, 09.12.2019. године, у 11:00
Требиње, Хотел Леотар, 10.12.2019. године, у 11:00
Све заинтересоване стране су позване да присуствују информативним сесијама.

Све квалификоване стране су позване да поднесу своје пријаве најкасније до понедељка, 03.02.2020. године до 16:00.

Приједлози пројеката у вези овог позива ће се доставити у складу са Смјерницама за подносиоце захтева, које су доступне путем апликационог портала: eu4business.ba

У склопу пројекта EU4Business укупно 10 милиона евра бесповратних средстава намијењено је јачању економског раста и отварању нових радних мјеста у БиХ, развојем конкурентности и иновација у одабраним секторима. Укупна вриједност пројекта износи 16,1 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (15 милиона евра) и Савезна Република Њемачка (1,1 милион евра). EU4Business заједно проводе ГИЗ, ИЛО и УНДП, од априла 2018. године до марта 2022. године.

Comments are closed.