Распоред вакцинације од 29. новембра до 3. децембра
29. новембра, 2021.
Осамнаест средњошколаца из Српца добија стипендије ресорног министарства
29. новембра, 2021.

Бесповратна средства за мјеру подршке инвестицијама у примарну пољопривредну производњу

Пројекат Европске уније EU4AGRI објавио је јавни позив вриједан 6 милиона KМ за подршку инвестицијама у примарну пољопривредну производњу у БиХ с циљем постизања одрживе пољопривреде, контролисане употребе природних ресурса и увођења добрих пракси, те стварања нових и очувања постојећих радних мјеста.

Овај јавни позив је седми по реду објављен кроз пројекат EU4AGRI како би се подржао рурални развој, поготово у периоду трајања COVID-19 пандемије и опоравка од кризе проузроковане њом.

На јавни позив се могу пријавити физичка лица, обрти/предузетници, задруге и предузећа која се активно баве примарном пољопривредном производњом у секторима: производња млијека, производња меса, узгој житарица и уљарица, узгој воћа укључујући виноградарство и маслине, узгој поврћа, производња садног материјала (саднице воћа, пресаднице поврћа и сјеменски кромпир), производња јаја, узгој рибе, узгој зачинског биља, љекобиља, и гљива и производња меда. Подносиоци могу да поднесу пријаве искључиво самостално.

Сваки подносилац пријаве може аплицирати за бесповратна средства у износу од 20.000 KМ до 200.000 KМ (без ПДВ-а). За сваку инвестицију подносилац пријаве мора осигурати властито суфинансирање у износу од минимално 35% од укупног износа инвестиције, изузев за сектор производње воћа и поврћа гдје властито суфинансирање износи минимално 30%.

Kрајњи рок за подношење пријава је 31. јануар 2022. године до 17 сати.

Смјернице за подносиоце пријава и документацију коју је потребно приложити можете погледати ОВДЈЕ.

Додатна питања у вези овог позива се могу доставити путем формулара за питања на wеб страници пројекта https://eu4agri.ba/postavi-pitanje у периоду од 10.12.2021. до 15.01.2022. године.

На сва питања која стигну прије или послије наведеног рока се неће одговарати. Прије постављања питања заинтересовани подносиоци пријава требају пажљиво прочитате документ Смјернице за подносиоце пријава и постојећа питања и одговоре везане за овај јавни позив. Пројекат неће одговарати на већ одговорена питања.

Непосредно након објаве јавног позива Пројекти ће организовати информативну/е сесију/е током којих ће се презентовати најважнији аспекти јавног позива, те указати на најчешће грешке и пропусте приликом израде пријаве и пословног плана.

Kоначна информација о одржавању информативне сесије ће бити објављена на wеб страници пројекта EU4AGRI www.eu4agri.ba, УНДП страници www.ba.undp.org као и путем медија.

Kроз пројекат EU4AGRI до сада је подржано 45 инвестиција босанскохерцеговачких пољопривредника и предузећа са инвестицијама укупне вриједности 10.7 милиона KМ од чега је 6.3 милиона KМ финансирала Европска Унија. У склопу EU4AGRI, ЕУ пружа подршку јачању конкурентности пољопривреде и руралном развоју у БиХ. Kроз EU4AGRI-Recovery, ЕУ пружа подршку Босни и Херцеговини у ублажавању економских ефеката пандемије COVID-19 на пољопривредно-прехрамбена предузећа и оператере руралног туризма, те осигурање континуитета њиховог пословања, док се кроз EU4BusinessRecovery утиче на смањење посљедица изазваних пандемијом на пољопривредна и туристичка предузећа, микро, мала и средња предузећа. За сва три пројекта Европска унија издвојила је 38 милиона еура.

Пројекте проводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини (БиХ) у партнерству са Чешком развојном агенцијом (за EU4AGRI и EU4AGRI-Recovery) и Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH и Међународном организацијом рада (ILO) (за EU4BusinessRecovery).

Comments are closed.