Одржана шеста Kотлићијада у Kоровима
12. августа, 2019.
Пољски батаљон ЕУФОР-а у посјети Српцу поводом Дана војске Републике Пољске
14. августа, 2019.

Бесплатна бањска рехабилитација за петоро чланова породица погинулих бораца и ратних војних инвалида

На десетодневно бањско-климатско лијечење у Бању Слатина код Лакташа данас је упућено двоје чланова породица погинулих бораца и три ратна војна инвалида са подручја србачке општине у склопу програма којег већ 13 година реализује Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС.

Испред породица погинулих бораца у Бању Слатина путују Бранка Граховац из Српца и Зорка Смиљанић из Брусника а међу ратним војним инвалидима којима је одобрено бањско-климатско лијечење су Мирко Јањић из Гламочана, Богдан Станчић из Kаоца и Боро Татић из Српца.

За кориснике овог програма данас је начелник општине Млађан Драгосављевић организовао пријем у згради Општинске управе којем су присуствовали и представници Борачке организације Србац.

Шеф одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту, Боривоја Врсајковић, рекао је да сваке године најмање пет до шест лица из Српца отпутује на бањско-климатску рехабилитацију у склопу овог програма а избор се врши путем јавног конкурса који је био расписан у средствима информисања.

Он је истакао да је један од услова био да лица нису била обухваћена овим програмом у задње три године.

“Похвалио бих гест ратног војног инвалида Горана Тривунића који је био први на листи РВИ за одлазак у бању, али је одлучио да уступи своје мјесто првом наредном на листи. Захваљујем му се у име локалне управе и изражавам наду да ћемо у скорије вријеме и њему омогућити да такође оде на рехабилитацију”, рекао је Врсајковић.

Тривунић, који је предсједник Одбора ратних војних инвалида при Борачкој организацији, рекао је да има великих проблема са кичмом што је опредјелило комисију да га постави на сам врх ранг листе за одлазак у Слатину.

“По тежини болести имам сва права на лијечење али када сам чуо да има ратних војних инвалида који дуги низ година нису ишли у бању, одлучио сам да препустим своје мјесто”, рекао је Тривунић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је локална управа за све кориснике овог програма обезбиједила скромни џепарац у износу од око 100 KМ.

“Иако нисмо имали ту обавезу, овом симболичном донацијом смо хтјели да покажемо да цијенимо ову категорију становништва и да ћемо им у будућности такође давати на значају”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је похвалио рад новог руководства Борачке организације и њихове нове идеје и енергију која се итекако осјети и додао да је и претходно руководство дало велики допринос остваривању права борачких категорија и побољшању њихових услова живота.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца, Бранко Граховац, похвалио је гест начелника да кориснике овог програма обрадује џепарцем који ће им итекако значити.

“Мислим да је Србац једна од ријетких општина која издваја средства из буџета за ове намјене што је заиста за похвалу”, рекао је Граховац.

Предсједник Борачке организације Србац, Горан Плотан, рекао је да је одлазак у бању један од начина пружања помоћи борачким категоријама, а у плану је и оснивање Фонда солидарности који ће дјеловати при овој организацији у Српцу.

“Било је и раније покушаја да оснујемо сличан фонд али нисмо успјевали, међутим сада постоји добро расположење за то међу породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима а и Борачка организација ће учествовати у реализацији ове идеје средствима које ћемо издвојити од чланарина”, рекао је Плотан.

Он је истакао да ће властитим средствима и уз помоћ донација ускоро бити засађене нове тује у кругу централног спомен обиљежја у Српцу.

“Имамо пуно нових идеја и драго нам је што наилазе на подршку локалне управе. Такође бих похвалио и претходно руководство на челу са Душком Митрићем које је такође квалитетно радило”, рекао је Плотан.

Захвалност на пажњи у име свих корисника програма бањско-климатске рехабилитације упутила је Бранка Граховац која је рекла да су Општинска управа и Борачка организација Србац увијек проналазили начин да изађу у сусрет борачким категоријама и поред тога што су на располагању скромна средства у односу на стварне потребе.

“Одлазак у бању за нас је огромна ствар јер је за десет дана боравка потребно око хиљаду KМ што је мало породица у могућности да издвоји. Посебно сам се обрадовала џепарцу на чему се захваљујем начелнику јер ће то много значити пензионерима који одлазе у бању”, рекла је Граховац.

Ове године је одобрено бањско-климатско лијечење за 600 ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске за шта ће Влада Републике Српске издвојити око 300 хиљада KМ.

Пројектом бањске-рехабилитације је од 2006. до 2018. године обухваћено 7.658 корисника, а за те намјене је издвојено 3,8 милиона KМ.

 

Comments are closed.