Асфалтирано школско игралиште у Kобашу
25. јуна, 2019.
Србачки полицајци едуковали грађане о штетностима и посљедицама конзумирања дрога
26. јуна, 2019.

Бардачка колонија пред Српчанима: Одржано предавање и изложено неколико завршених радова

Академски умјетници из неколико земаља представили су синоћ у центру Српца један дио својих радова које су до сада израдили у склопу 36. сазива ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“, а како би се једна од најстаријих манифестација овакве врсте на нашим просторима додатно приближила Српчанима, организовано је и предавање на тему „800 година аутокефалности Српске православне цркве“ што је и тема овогодишње колоније.

Међу посјетиоцима који су разгледали радове били су и начелник општине Млађан Драгосављевић са сарадницима, као и представници јавних предузећа и установа, организација и удружења и други грађани наше општине.

Посебну пажњу изазвало је предавање у холу Дома културе кога је отворио секретар колоније Стеван Умљеновић који је рекао да у овогодишњем сазиву учествује 11 сликара из Републике Српске, Србије и Црне Горе. Он је истакао ће свако од њих оставити по три умјетничка дјела и додао да у депоу колоније тренутно има око 600 умјетничких слика од којих је 200 уступљено за украшавање кабинета државних и општинских установа.

О теми бардачке колоније говорио је настојатељ манастира Осовица, синђел Теофил, упознавши посјетиоце о историјским околностима под којима се прије осам вијекова Свети Саво изборио за аутокефалност Српске православне цркве.

„Свети Сава дао је колосални допринос да се у Никеји 1219. године добије аутокефалност за Српску православну цркву, односно самоуправа у облику Сабора као колективног органа што се задржало до данашњих дана. Зато не треба чудити што највећи број српских цркава и манастира по свијету носи његово име“, рекао је отац Теофил.

Гост предавања био је и историчар српске књижевности проф. др Душко Певуља из Бањалуке који је упознао присутне са књигом над књигама, Црквеним уставом, Законоправилом, Kрмчијом или Номоканоном, као зборником грађанских и црквених прописа византијске државе које је одабрао и превео Свети Сава.

„Савина књига није намијењена само црквеним круговима већ и народу и државницима и од ње почиње развој српске књижевности. Она је први пут штампана у Рашкој 1305. године, а ја сам један примјерак добио у Сарајеву 2015. године када је штампана као препис из 14. вијека“, рекао је професор Певуља и додао да ће се заложити да се у овој години великог јубилеја за Српску православну цркву штампа у већем тиражу и буде доступна јавности.

На предавању је говорио и историчар умјетности др Александар Грандић из Бањалуке који је нагласио значај манастира Ђурђеви ступови и цркве Светог Петра и Павла из трећег вијека нове ере, које је лично истраживао.

Др Грандић је рекао да је обрадован овогодишњом темом бардачке ликовно-еколошке колоније од које је у БиХ старија само ликовна колонија у Почитељу.

„Увјерен сам да ће дјела академских сликара на Бардачи оплеменити не само духовни живот општине Србац већ и Републике Српске и БиХ. Дјела ће остати као доказ да само у јединству човјека и природе настаје човјек, по оној анђеоској причи да тамо гдје се спајају човјек и птица настају крила“ рекао је Грандић.

 

Comments are closed.