Општина Србац почиње реализацију пројекта стамбеног збрињавања рањивих категорија
15. октобра, 2020.
Отворени „Дани Русије у Српцу“, награђени аутори радова на тему побједе над фашизмом
15. октобра, 2020.

Апел општинског штаба због погоршане епидемиолошке ситуације

Штаб за ванредне ситуације општине Србац упућује апел грађанима да строго поштују мјере и препоруке надлежних институција јер је у посљедњих неколико дана нагло погоршана епидемиолошка ситуација у Републици Српској, што се одразило и на пораст заражених вирусом корона у нашој општини.

Имајући у виду да је наступила сезона респираторних обољења и да се грађани углавном крећу у затвореном простору, такве околности погодују ширењу пандемије због чега се скреће пажња грађанима да у затвореним просторима обавезно носе заштитну маску, а препоручује се да се користи и на отвореном у случају контаката са већим бројем лица. Такође је неопходно да се поштује дистанца између других лица у растојању од најмање два метра и да се током дана често перу руке сапуном и водом или користе дезинфекциона средства за суво прање руку.

Нарочито су дужни да се ових мјера придржавају радници у трговинским и угоститељским објектима и грађани који користе њихове услуге, као и радници запослени у привредним субјектима због веће могућности међусобног контакта.

Већина грађана понаша се савјесно и одговорно, нарочито старија популација, али је евидентно да одређен број грађана занемарује постојање вируса. Лична неодговорност представља највећи проблем и главни је узрок ширења заразе.

Нагли пораст броја обољелих у готово свим општинама и градовима Српске веома је забрињавајући о чему свједочи велики број лица са тешким симптомима који се налазе на болничком лијечењу и прикључени су на респиратор, а свакодневно један број њих губи животну битку са овом болешћу.

Међу најугроженијима су грађани старије животне доби и особе које болују од разних хроничних обољења, а свједоци смо да су све више животно угрожени и грађани средње и млађе животне доби који оболијевају у све већем броју. Вирус је све више присутан међу дјецом и младима који могу потенцијално заразити неке од својих укућана или суграђана који су у ризичној групи и тиме угрозити њихов живот.

У складу са закључком Републичког штаба и наредбом коју је донио начелник општине и командант општинског штаба, и даље су забрањена сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, што укључује и свадбе, сахране и слична организована окупљања.

Апелује се свим трговинским, угоститељским и другим објектима да су обавезни да се придржавају важећих наредби о радном времену које су прописане од стране републичког и општинског кризног штаба.

Само одговорним и савјесним понашањем, уз поштовање свих прописаних мјера, можемо добити битку са овом пошасти која је захватила цијели свијет и сачувати здравље и животе својих најмилијих!

Comments are closed.