Завршена израда монографије општине Србац
26. јуна, 2020.
Снимите филм, освојите таблет!
29. јуна, 2020.

Апел из УКЦ: Грађани строго да се придржавају мјера

Поводом погоршане епидемиолошке ситуације у Републици Српској изазване вирусом корона, радници Универзитетског клиничког центра Републике Српске упутили су апел становништву Српске да се строго придржавају мјера које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације, како не би дошло до преоптерећења здравственог система пацијентима инфицираним овим вирусом.

“Ситуација са бројем заражених новим вирусом корона је веома забрињавајућа пошто имамо велики раст пацијената позитивних на овај вирус, али и пацијената са тежом клиничком сликом, који су прикључени на респираторе. Тренутно је на респираторе прикључено девет пацијената, а посебно забрињава чињеница да се ради о све више млађих особа који се морају прикључити на респираторе”, навели су запослени у УКЦ Српске у саопштењу.

Наводи се да је примјетан повећан број хоспитализованих пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом.

“Позивамо грађане Српске да носе заштитне маске посебно у затвореним просторијама, али и отвореним просторима, да врше редовну дезинфекцију те да смање социјалне контакте, како не би дошло до поновног оптерећења здравственог система и прилива великог броја инфицираних”, истакли су запослени у УКЦ Српске у саопштењу.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Болници Св. Врачеви у Бијељини и Универзитетској болници у Фочи извршено је тестирање 435 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 71 особе у Републици Српској.

Ради се о 37 мушке и 34 женскe особe, од којих је 18 млађе, 43 средње и 10 особа старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 10 особа је из Приједора, осам из Бањалуке, по седам из Котор Вароша и Зворника, по пет из Челинца и Рогатице, по четири из Берковића и Требиња, три из Милића, по двије из Билеће, Добоја, Лакташа, Угљевика и Пала и по једна из Бијељине, Градишке, Љубиња, Мркоњић Града, Новог Горажда, Сокоца, Теслића и Власенице.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављен је један смртни случај код којег је потврђено присуство новог вируса корона. Ради се о мушкарцу, старије животне доби из Костајнице, са више удружених обољења.

До сада је у Републици Српској потврђено 2.161 случај вируса корона, а преминулo је укупно 122 особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона.

Comments are closed.