Голубови Зорана Митраковића из Српца освајају награде на изложбама
14. јануара, 2022.
У Српцу за два дана још 59 нових случајева короне
15. јануара, 2022.

Ансамбл Лијевче организовао симболичан дочек православне Нове године

У коноби Бардача синоћ је организован дочек православне Нове године у организацији Ансамбла народних игара „Лијевче“.

Због пандемије вируса корона приређена је само свечана вечера, без наступа фолклораша, а присутни су били истакнути чланови ансамбла и њихови родитељи.

Члан АНИ „Лијевче“, Лука Kуваља, каже да им је жеља била да наставе дугогодишњу традицију.

„Један од наших обичаја је да се окупљамо за православну Нову годину и хтјели смо да барем симболично организујемо ову прославу“, рекао је Kуваља.

Наташа Kрупљанин, која се бави фолклором већ десетак година, каже да придаје велику пажњу православним обичајима и традицији.

„Од када знам за себе славим православну Нову годину. Традиција је ту да се поштује и вјерујемо да ћемо и у будућности прослављати овај празник на сличан начин“, рекла је Наташа.

Kореограф АНИ „Лијевче“, Стана Наградић, каже да младе у овом ансамблу још од малих ногу уче правим вриједностима, као што су обичаји и светковине у нашем народу.

„Мислим да је ово нешто што треба да траје у српском народу, да знамо ко смо, одакле смо, шта је наша вјера и како треба да се прожима кроз све нас, наш начин живљења, традицију и културу“, рекла је Наградић.

Прослави је присуствовао и директор Удружења за очување традиције из Приједора, Жељко Шормаз, који је рекао да ћелија сваког доброг развоја, а самим тим и чувања традиције, потиче из наше породице.

„У породици се традиција мора чувати на начин како је то примјерено, а када то направимо, све друго, школа и културно-умјетничка друштва су само једна добра и велика надоградња свега тога“, рекао је Шормаз.

Ансамбл „Лијевче“ у прошлој години углавном је наступао на манифестацијама у србачкој општини и околним градовима, а због пандемије су смањени одласци у иностранство. Пробе се редовно одржавају а планови за наредни период су оптимистични.

„Наша највећа жеља је да ове године друштвени дом у Разбоју Љевчанском проради у пуном капацитету како бисмо добили нови простор за наступе, што ће се уз помоћ донатора, републичких и општинских власти и остварити. Свим грађанима желимо да их прати љубав, срећа и здравље у новој години и да ова пандемија што прије прође“, рекао је предсједник АНИ „Лијевче“, Јордан Kуваља.

 

Comments are closed.