Освештана славска икона украсила црквену салу у Kоровима
8. јануара, 2022.
Српчани Милан Петковић и Ненад Грбић добитници признања поводом Дана Републике
8. јануара, 2022.

Начелник и предсједник честитали Дан Републике Српске

Начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић упутили су заједничку честитку грађанима општине Србац поводом Дана Републике Српске.

У честитки се каже да овог 9. јануара славимо јубиларни 30. рођендан Републике Српске, наше светиње за коју смо платили веома високу цијену, изгубивши оно највриједније што смо имали, наше најмилије који се нису плашили за своје животе бранећи своју породицу и родну груду.

„Сваки народ има универзално право на самоопредјељење, самоорганизовање и удруживање, што је била полазна основа српског народа у БиХ да оснује Републику Српску. Тридесет година послије и даље са поносом у срцу и души славимо њено постојање и славићемо и даље, у инат онима који би да је избришу са географске и политичке мапе ових простора, што никада нећемо дозволити, јер сами треба да бринемо о својој судбини а не да будућност нас и наше дјеце кроје страни фактори.

У протеклом периоду ојачали смо односе са многим земљама а нарочито Србијом са којом заједнички прослављамо Дан српског јединства, слободе и националне заставе што је доказ да је у данашњем времену све присутнија потреба да заштитимо свој језик, писмо, културу и национални идентитет.

Ми смо један народ кога раздваја само ријека Дрина и зато не чуде огромне инвестиције које смо добили од Србије за изградњу путева, школа и вртића, опремање болница и реализацију других инфраструктурних пројеката како би се Српска приближила европским и свјетским развојним перспективама. Посебно је значајна помоћ у борби против пандемије вируса корона што је захваљујући савременим и опремљеним болничким капацитетима и правовременим одговором на насталу кризу спријечило теже посљедице и сачувало многе људске животе.

Захваљујући нашим лидерима у највишим републичким и државним институцијама и пријатељским везама са земљама из региона и свијета, Српска је све ове године била и остала стабилнији дио БиХ дајући снажан допринос стабилности и развоју читавог региона.

Она у данашњем времену има свој суверенитет и територијални интегритет, надлежности и уставни капацитет, јачајући из године у годину и повезујући се политички, економски и привредно са остатком свијета. Kако би била још љепша за живот, потребно је додатно порадити на побољшању демографске слике, обезбјеђивању посла свим радно способним грађанима и сигурне пензије грађанима треће животне доби, у чему су већ учињени значајни помаци.

Првих 30 година Републике Српске даје нам за право да са већим оптимизмом гледамо у њену будућност и вјерујемо да ћемо још дуго славити Дан Републике у инат онима који нам не желе добро.

Зато позивам све грађане србачке општине да истакну заставу Републике Српске на својим домаћинствима, те јавна предузећа и установе, привредне колективе и друге организације да то учине на својим објектима како бисмо обиљежили њен велики јубилеј и показали да ће заувијек остати поносна и вјечна“, наводи се у заједничкој честитки.

Comments are closed.