Стигла анализа древног чамца из Повелича, стар више од пет вијекова
23. децембра, 2021.
Завршница акције „Један слаткиш-једно дијете“ у понедјељак 27. децембра
23. децембра, 2021.

Одржана скупштина Борачке организације општине Србац

У сали Скупштине општине Србац у сриједу је одржана редовна сједница скупштине Борачке организације општине Србац на којој су делегати разматрали редовне документе, Извјештај о раду и материјално-финансијском пословању Борачке организације и Фонда солидарности за првих шест мјесеци 2021. године, ребаланс финансијског плана и нацрт статута Борачке организације Републике Српске.

Након тога је одржана редовна сједница Скупштине друштва „Борац“ д.о.о. на којој су разматрани редовни извјештајни документи за првих шест мјесеци и извршен избор директора овог предузећа.

Документе о приходима и расходима је образложио предсједник Предсједништва, Драган Алексић, који је рекао да је пословање Борачке организације текло по плану.

„Све планиране активности су реализоване, а акценат је био на значајним питањима за наше борце и обиљежавању значајних датума. Рад Фонда солидарности се одвијао по плану, с тим да имамо још три планиране активности до краја године. Наш буџет је 65.917 KМ, а од 1. јануара до 31. јуна реализовано је 34.997 KМ, што је 53 одсто. Kада су у питању расходи, није било неких помјерања и све је у оквиру плана. Расходи су били 32.253 KМ“, рекао је Алексић.

Он је додао да је због одређених разлога, прије свега обима рада и активности на терену, дошло до одступања у приходима и расходима, па се дошло у ситуацију да се направи ребаланс финансијског плана који износи 76.767 KМ.

Предсједник Борачке организације, Горан Плотан, каже да је задовољан резултатима рада и додаје да је сједница протекла у јединственом тону.

„Свјесни смо да су ових дана многе борачке организације самоиницијативно наступиле у медијима износећи своје ставове послије сједнице одржане на Јахорини, гдје Борачка организација има одређених проблема. Сада имамо новог предсједника Предсједништва БОРС-а и његовог замјеника и наш став је да се што прије треба сазвати Скупштина БОРС-а да се изабере нови човјек који ће, умјесто генерала Савчића, који је спријечен да обавља ту функцију, бити предсједник до 2023. године, када су редовни избори. Ако то не буде, онда би требало расписати изборе на свим нивоима БОРС-а“, рекао је Плотан.

Kада је у питању рад Фонда солидарности, Плотан каже да је за кратко вријеме урађен велики посао и да је Фонд оправдао своје постојање.

„За двије године постојања Фонда, изграђено је пет кућа за наше борце, а додијељено је 14 пакета грађевинског материјала за санације и надоградње објеката. Мало сам незадовољан стањем на терену, јер бројни пакети стоје, ништа није урађено. Само једна кућа је усељена и то покојног Славка Рудника, тако да у даљем периоду морамо анимирати људе да раде“, рекао је Плотан и додао да сљедеће године планирају 22 пројекта.

Према његовим ријечима, радиће се на изградњи једне куће, санацији постојећих објеката, а већи дио активности ће се огледати у помоћи борцима који се баве пољопривредом и занатом и који имају двоје, троје и више дјеце.

Велику пажњу делегата је изазвао и извјештај о раду предузећа „Борац“, чији је оснивач Борачка организација. С обзиром да је предузеће пословало негативно, предлагани су начини како побољшати стање.

Једна од тачака дневног реда је била и именовање директора, јер је претходном истекао мандат. Умјесто Светислава Босанчића, за вршиоца дужности директора, у трајању од шест мјесеци, изабран је Дамјан Драгосављевић.

„Са стањем у предузећу нисам задовољан јер постоје одређени финансијски проблеми за које морамо покушати наћин да их превазиђемо. За вршиоца дужности је изабран поново један од радника Борца, како би се избјегли додатни трошкови“, рекао је Плотан.

Он је изразио наду да ће руководство и запослени показати вољу и истрајност да се проблеми превазиђу и да предузеће „Борац“ постане један од ослонаца Борачке организације општине Србац.

Сједници је присуствовао и начелник општине Млађан Драгосављевић који је истакао одличну сарадњу и похвалио рад Борачке организације, а посебно активности Фонда солидарности.

„Да бисте наставили у истом смјеру и да бисте могли стварати претпоставке за још квалитетнији рад, неопходно је јединство унутар ваше организације и у комплетном друштву. Ако се томе дода и истрајност, сигуран сам да ћете бити још успјешнији“ , рекао је начелник Драгосављевић и упутио честитку члановима Борачке органије и њиховим породицама поводом предстојећих празника.

 

Comments are closed.