Смотра фолклора општине Србац у петак 29. октобра
26. октобра, 2021.
Још 14 нових случајева вируса корона у Српцу
26. октобра, 2021.

Општина Србац лиценцирана за дигитално управљање пољопривредним земљиштем

Представници Привредне коморе Републике Српске, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и компаније TeleGroup посјетили су данас Општинску управу у Српцу и уручили техничку опрему и лиценцу за кориштење јединствене дигиталне платформе за управљање пољопривредним земљиштем – AgroLIFE.

Употреба ове платформе омогућена је у оквиру develoPPP.de пројекта „Дигитализација општинског управљања земљиштем“ коју проводе компанија TeleGroup и GIZ, у име њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ), а уз подршку Регионалне мреже за повољно пословно окружење BFC SEE.

Циљ пројекта је унапређење капацитета за дигитално управљање пољопривредним земљиштем, које се додјељује путем закупа, а којим управља локална самоуправа, односно ресорно министарство.

AgroLIFE софтвер, који је развио TeleGroup, омогућава локалним самоуправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду података неопходних за квалитетно управљање земљиштем, као и праћење промјена насталих на парцелама. Уједно, овај софтвер омогућиће и власницима пољопривредних добара као и закупцима да ефикасно планирају, организују и управљају пољопривредном производњом у циљу повећања приноса, укупних прихода и смањења оперативних трошкова.

„Јединице локалне самоуправе ће овим дигиталним алатом добити нове могућности за квалитетну заштиту и надгледање кориштења пољопривредног земљишта у закупу. Унапредиће се веза са закупцима, док је систем бесплатан за пољопривреднике којима дигитализација отвара пут за веће приносе и квалитетније управљање производњом“, изјавио је Бојан Војводић, пројект менаџер у GIZ Бања Лука.

Дарко Шолар, вођа развојног тима који је направио ову платформу, рекао је да ће систем бити од подједнаке користи пољопривредницима, локалним заједницама и министарствима како би производња била што ефикаснија, а храна што здравија.

„Платформа нуди напредну временску прогнозу, вођење књиге поља и сателитске снимке који омогућавају да свако газдинство у било ком тренутку види стање својих усјева, на било којој локацији. Једноставна је за употребу и што је најважније бесплатна. Свако газдинство, а не само закупци и концесионари, могу скинути апликацију AgroLIFE путем Google Play-a“, рекао је Шолар и додао да до сада имају пет хиљада корисника а обухваћено је милион хектара земљишта.

Овај пројекат је резултат заједничке сарадње BFC SEE мреже и њених чланица NALED-а, Привредне коморе РС и Привредне коморе Црне Горе.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић уручио је начелнику општине Млађану Драгосављевићу један рачунар и два лаптопа за потребе овог пројекта. Ћорић је рекао да ће захваљујући платформи AgroLIFE, локална заједница имати комплетан увид у земљиште које се даје у закуп или концесију а пољопривредници ће имати могућност да кроз унос података боље прате властиту производњу и повећају приносе.

„Овај програм биће основа за будуће пројекте које ће реализовати локалне заједнице у Републици Српској. Један од циљева је стварање повољног пословног амбијента како би сви привредни субјекти били у јединственом систему који се може активно пратити у циљу постизања што бољих резултата“, рекао је Ћорић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да је ово искорак у погледу модернизације управљања пољопривредним земљиштем у Српцу.

„Захваљујем свима који су препознали Србац као једну од општина која има потенцијала да реализује овакав пројекат. Корист имају како локалне администрације, тако и сами пољопривредни произвођачи“, рекао је начелник Драгосављевић.

Поред општине Србац, у пројекат су укључени и градови Приједор и Требиње и општина Брод.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да се овај пројекат реализује у Српцу од прошле године и да многи пољопривредници већ активно користе ову платформу.

„Веома је практична јер се може водити евиденција шта је кориштено од механизације, сјетвеног материјала и слично а лагана је за кориштење јер су сви алати већ постављени на платформи, потребно је само унијети податке са властитих парцела. Пољопривредници тако више не морају записивати податке у свеску већ је све у дигиталној форми“, рекао је Михољчић.

Он додаје да у србачкој општини тренутно има око 10 концесионара а под концесијама је око 1300 хектара земљишта, док је под закупом око 394 хектара а на евиденцији је око 60 закупаца.

„Припремамо нову одлуку о давању земљишта у закуп на површини од 212 хектара што ће бити понуђено путем јавног огласа до краја године а већ смо ушли у процес идентификације земљишта за оглас који ће се расписати у наредној години јер има зараслих парцела, односно оних на којима до сада нису били ријешени имовинско-правни односи“, рекао је Михољчић.

За србачке пољопривреднике данас је одржан и краћи семинар на којем им је презентован начин кориштења дигиталне платформе AgroLIFE.

 

Comments are closed.