Распоред вакцинације од 18. до 22. октобра и информације о бустер дози вакцине
15. октобра, 2021.
„Потрага за благом“ окончала прву србачку Јесенијаду
17. октобра, 2021.

Парохија лепеничка прославила 130. годишњицу храма Светог пророка Илије

Српска православна црквена општина Лепеница организовала је данас обиљежавање великог јубилеја – 130 година храма Светог пророка Илије.

Тим поводом одржана је света литургија коју је предводио отац Иларион из манастира Осовица.

Парох лепенички Ненад Ђурић изразио је задовољство што је велики број вјерника данас присуствовао литургији и молитвено прославило овај велики јубилеј.

„Храм Светог пророка Илије је најстарији храм на подручју општине Србац и захваљујући вјерном народу овог краја нису заборављене све недаће кроз које је овај храм пролазио. Прво је овдје подигнута црква брвнара која је срушена, а потом и храм којег су спалили Турци, да би на његовим темељима никао овај данашњи храм који је освећен 1891. године”, рекао је Ђурић.

Обиљежавању овог јубилеја присуствовао је и начелник општине Млађан Драгосављевић.

„Овај велики јубилеј сам по себи много говори и превазилази оквире ове црквене општине и општине Србац. Знамо да је храм неколико пута био рушен и спаљиван али он данас поносно стоји и свједочи о боравку српског народа на овим просторима”, рекао је начелник Драгосављевић.

Свечаној литургији присуствовала је и министар финансија у Влади РС Зора Видовић која је истакла да је ово јубилеј вриједан поштовања.

„Могу да обећам да ћемо ми као Влада Републике Српске учинити све и помоћи да се већ наредне године асфалтира овај макадамски пут који води до храма како би и на овај начин приближили храм вјерном народу, не само овог краја већ и шире” рекла је Видовић.

Данашњем јубилеју присуствовао је и потомак свештеника Луке Давидовића из Kаоца који је учествовао у изградњи овог храма, Богдан Давидовић.

„Знамо да је наш предак поп Лука Давидовић био организатор градње овог храма у којем је службовао пет година док није трагично изгубио живот, али је и његов унук Лука Давидовић наслиједио свог дједа и био свештеник у овом крају. Драго ми је да сам данас овдје и да присуствујем овом великом јубилеју”, рекао је Давидовић.

У културно-умјетничком програму су наступили СKУД „Бели анђео“ из Српца и АНИ „Лијевче“ из Разбоја Љевчанског а након тога је за све присутне уприличена трпеза љубави и народно весеље.

 

Comments are closed.