Предсједник Фудбалског савеза БиХ Вицо Зељковић посјетио Србац
28. септембра, 2021.
У Српцу шест нових случајева вируса корона
29. септембра, 2021.

Одржана осма сједница СО Србац: Буџет у суфициту за првих шест мјесеци

Скупштина општине Србац усвојила је данас без веће расправе Извјештај о извршењу буџета општине Србац у првом полугодишту 2021. године и Извјештаје о раду јавних установа, предузећа и других организација у првих шест мјесеци ове године.

Највише пажње изазвали су Извјештаји о пословању комуналних предузећа „Kомуналац“ и „Водовод“ и приједлог Одлуке о додјели јавних признања општине Србац за 2021. годину.

Сједници су присуствовала 24 одборника а одсуство је правдала одборница СДС Мара Цвијановић Делевић.

Након више од четири сата рада одборници су усвојили свих 36 тачака дневног реда.

Предсједник Скупштине општине Милош Будић изразио је задовољство данашњим радом парламента.

„Имали смо обиман дневни ред и задовољан сам како је све протекло јер је било доста квалитетних дискусија. Чини ми се да је рад општинског парламента све бољи и захваљујем се одборницима на уложеном труду и доприносу да одлуке које усвајамо буду у интересу свих грађана општине Србац“, рекао је Будић.

Једна од најважнијих тачака дневног реда био је Извјештај о извршењу буџета општине Србац за првих шест мјесеци ове године кога је поднијела начелник Одјељења за финансије Зорица Поповић, а који је усвојен без већих дискусија.

Према подацима из Извјештаја, у првих шест мјесеци остварен је приход у износу од 5.201.510 KМ или 65 % од годишњег плана.

Остварена буџетска потрошња износи 3.833.582 KМ или 48% од годишњег плана што значи да су буџетска средства у суфициту за 1.367.928 KМ.

Извјештај о раду Kомуналног предузећа „Kомуналац“ у 2020. години поднио је директор Богољуб Билановић који је изјавио да је у функцији претоварна станица у Црнаји. Билановић је додао да се комплетан одвози у Рамиће што увелико смањује број дивљих депонија и трошкове превоза.

Одборници из опозиције у дискусијама по овој тачки су се интересовали о раду капеле и одвозу комуналног отпада из приградских насеља.

Извјештај о пословању Kомуналца је усвојен већином гласова након чега је Извјештај о раду KП „Водовод“ Србац за 2020. годину поднио технички директор Јефто Поповић. Он је изјавио да је укупно испоручено 2% мање воде у односу на план, а разлог мање потрошње је пандемија вируса корона због чега су привредни субјекти радили у мањем обиму од плана.

„Остварени губици у 2020. години су били још увијек високи и износе 47 одсто, али константно се ради на смањењу губитака замјеном дијелова дистрибутивне мреже, замјеном старијих водомјера и откривањем нелегалних прикључака“, рекао је Поповић.

Kада је ријеч о финансијском извјештају Водовода, у 2020. години укупна добит је износила 30.105 KМ.

Одборници опозиције инсистирали су на проширењу дистрибутивне мреже за села у Лијевче Пољу као и смањењу општинске таксе за прикључак на водоводну мрежу.

Извјештај о раду Водовода је такође усвојен већином гласова присутних одборника.

Оцјену рада парламента дао је и начелник општине Млађан Драгосављевић који се осврнуо на буџет и извјештај о пословању комуналних предузећа.

„Буџет у првих шест мјесеци је остварен са суфицитом, што је најважније. Стварни суфицит је око 140.000 KМ јер је извршена емисија обвезница од 1.2 милиона KМ за изградњу зграде за младе брачне парове. Ребаланс ће ићи крајем године и очекујемо више прихода од планираних тако да ће ребаланс ићи на горе. Kада је ријеч о извјештајима комуналних предузећа види се стабилност у пословању и треба наставити проширивање дјелатности ових предузећа на што већи број корисника“, рекао је начелник Драгосављевић.

Данас је усвојен и Програм зимског одржавања путева као и приједлог Одлуке о расписивању јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју општине Србац путем прибављања писаних понуда.

Одборници су разматрали и усвојили низ кадровских рјешења, као што су рјешења о разрјешењу и именовању чланова Управних одбор у Дјечијем вртићу „Наша радост“ и Центру за културу и спорт, као и приједлог о разрјешењу и именовању Дијане Миланковић на мјесто в.д. директора вртића у Српцу на период од 60 дана до именовања директора у поступку јавне конкуренције.

Сједница је завршена одборничким питањима и одговорима на одборничка питања. О осталим тачкама дневног реда биће више ријечи у наредним данима.

 

Comments are closed.