Владимир Михајловић побједник шаховског првенства пензионера општине Србац
29. августа, 2021.
„Ц.Е.З.А.Р.“ уручио торбе и школски прибор за 120 дјеце
30. августа, 2021.

Помен за жртве фашистичког терора из Српца страдале у славонској шуми Радиња

На градском гробљу у Српцу јуче је обиљежена 80. годишњица на страдање које се догодило на Велику Госпојину 28. јуна 1941. године када су усташе на свиреп начин погубиле 13 виђенијих Српчана тог времена и посмртне остатке пренијели и покопали у масовну гробницу преко ријеке Саве у шуму Радиње.

Помен је одржан испред спомен костурнице на градском гробљу у организацији Удружења грађана “СУБНОР“ и уз подршку Општине Србац и Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.

Предсједник Скупштине СУБНОР-а Србац, Данило Kошутић, рекао је да су жртве биле поријеклом из девет србачких села, а њихова имена уклесана су у спомен плочу на градском гробљу.

Ради се о посмртним остацима: Вељка Бабића, Драгутина Вујановића, Бранка Глигорића, Ђорђа и Бошка Ђајића, Мирка Ђукића, Ђорђа Јејинића, Вида Kалајџића, Чеде Љубојевића, Душана Пејаковића, Милана Скробоње, Живка Сладића и Жарка Трифуновића који су укопани 11. новембра 1976. године у заједничку гробницу.

„Сви они похапшени су на кућном прагу уочи Велике Госпојине 1941. године, пребачени чамцима преко Саве у славонску шуму Радиња и сутрадан, не случајно, баш на овај празник, свирепо ликвидирани и бачени у ископану јаму“, рекао је Милош Скробоња, чији отац Милан је такође био страдалима са навршених 37 година живота.

Он додаје да је лично уложио огроман труд по повратку из Аустралије да се тачно нађе мјесто злочина и да је у томе успио.

„Прошло је 80 година од страдања а 45 година од преноса посмртних остатака. Надам се да ће се ова традиција наставити јер се овакав злочин не смије заборавити“, рекао је Данило Kошутић који се захвалио свима који су учествовали у трагању за посмртним остацима.

Седморо страдалих мјештана је било из Ситнеша а по један из Доње Лепенице, Жупског Разбоја, Брезовљана, Пријебљега, Ћукала и Српца.

Парастос је служио свештеник Петко Вуковић, а цвијеће су положиле породице погинулих Српчана, Општине Србац, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и СУБНОР-а Србац.

Из потресне поеме ”Зло”, аутора Драгољуба Ђајића, чијег су оца и дједа убиле усташе, одломак је прочитала Сања Јејинић.

Поред стратишта које је откривено у славонској шуми Радиња, откривена су још два стратишта из 1944. године, Стегића ада поред Врбаса у Разбоју Љевчанском са 22 жртве и селу Нова Вес са 10 цивилних жртава рата, а на оба мјеста сваке године служе се парастоси.

 

Comments are closed.