Kућа за петочлану породицу Шпирић из Старог Мартинца стављена под кров
25. септембра, 2019.
Цијела србачка општина без струје у недјељу 29. септембра
26. септембра, 2019.

Илустрације Езопових басни чешког умјетника Јозефа Ладе пред србачком публиком

Центар за културу и спорт био је синоћ домаћин изложбе илустративних цртежа Езопових басни које је урадио велики чешки сликар, писац, илустратор и сценариста Јозеф Лада. Изложба у Дому културе је отворена захваљујући доброј сарадњи Центра за културу и спорт и Удружења „Чешка беседа“ Бања Лука.

Стручни сарадник Центра, Стеван Умљеновић, подсјетио је присутне да су прије двије године Српчани могли видјети изложбу слика најљепших грађевина у БиХ чешких архитеката и додао да је на овој изложби на 28 паноа изложено преко 40 илустрација и текстова басни на чешком и српском језику који се завршавају корисним порукама за дјецу, али и одрасле.

Међу присутним посјетиоцима били су начелник општине Млађан Драгосављевић, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић и други гости.

Директорица Центра Сања Јејинић изразила је задовољство што је успостављена добра сарадња са овим чешким удружењем, као и са Удружењем „Чешка беседа“ из Нове Веси. Она је нагласила да сличну сарадњу треба успоставити и са припадницима других народа који су више од половине прошлог вијека живјели на подручју општине Србац.

Шири осврт на живот и дјело умјетника Јозефа Ладе, који је 1947. године проглашен националним умјетником Чехословачке, дао је члан Управног одбора Удружења „Чешка беседа”, проф. др Жељко Вашко, истакавши да је основни циљ овакве изложбе очување и ширење чешког језика.

Изложбу је отворила предсједница бањалучког удружења „Чешка беседа“ Марженка Андулајевић, истакавши да је умјетник Јозеф Лада урадио сценографију за два филма и илустровао шест романа и безброј дјечијих књига, а прва је била његова књига под називом „Моја абецеда“.

 

 

Comments are closed.