Конкурс за додјелу стипендија студентима другог и трећег циклуса из Фонда “Др Милан Јелић”
25. новембра, 2020.
Четири нова случаја вируса корона у Српцу, једно лице преминуло
26. новембра, 2020.

​Почетак кампање 16 дана активизма борбе против насиља над женама

Гендер центар – Центар за једнакост и равнопрaвност полова Републике Српске се сваке године прикључује свјетској кампањи 16 дана активизма борбе против насиља над женама, која траје од 25. новембра до 10. децембра.

Ове године, због епидемиолошке ситуације изазване вирусом COVID 19, и повећаног броја пријављених случајева насиља у породици и насиља над женама, посебан акценат се ставља на права жртве насиља у породици.

Према подацима посљедњег истраживања о распрострањености и карактеристикама насиља према женама у Босни и Херцеговини, 47,3% испитаних жена у Републици Српској је током свог живота доживјело неки облик насиља од 15. године па на даље, што представља висок проценат који говори о размјерама и тежини овог друштвеног проблема.

Допринос обиљежавању глобалне кампање против насиља над женама, сваке године, па тако и ове, даје и Општина Србац скрећући пажњу на овај проблем и проводећи разне активности, о чему свједочи и недавно потписивање Протокола о поступању у случају насиља у породици.

 

Comments are closed.