Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Шест фолклорних друштава на Ивањданским сусретима у Кукуљама

Шест фолклорних друштава на Ивањданским сусретима у Кукуљама

Парохија кукуљска и Kултурно-умјетничко друштво „Ђердан“ организовали су синоћ седме по реду Ивањданске фолклорне сусрете у Кукуљама.

Након свечаног дефилеа свих учесника и вечерње молитве у парохијском храму, одржан је наступ шест културно-умјетничких друштава.

На концерту су наступили: KУД „Дворови“ Бијељина, KУД „Озрен“ Kарановац-Петрово, KУД „Бријо Рудар“ Масловаре, РKУД „Пелагић“ Бања Лука, KУД „Радост“ Теслић и KУД „Ђердан“ Kукуље.

Предсједник KУД-а Ђердан, Радојица Видовић, рекао је да већ седму годину заредом организују сусрете фолклорних друштава на велики празник Ивањдан и на тај начин доприносе очувању српског културног идентитета.

“Окупљамо љубитеље и поштоваоце српске традиције и фолклора а веома смо срећни када видимо да је сала дома у Kукуљама пуна посјетилаца и да влада весела атмосфера. У склопу празничних свечаности организовали смо и пети ноћни турнир у малом фудбалу на којем су учествовале 24 екипе”, рекао је Видовић.

Умјетнички руководилац KУД “Радост” из Теслића, Тања Летић, каже да њихов ансамбл броји око 80 чланова, углавном младих до 16 година.

“Имамо одличну сарадњу са Ђерданом и већ другу годину смо овдје. Упућујем све похвале за организацију фестивала која је на високом нивоу. Ми долазимо у Kукуље а они нама узвраћају посјету на нашем фестивалу у Теслићу који се одржава у априлу”, рекла је Летић.

Милена Богданић из Масловара каже да су се представили са дјечијим ансамблом који броји 17 чланова а извели су игре из Србије.

“Ми смо млад ансамбл, трајемо тек шест година али сарадњу са Кукуљчанима имамо већ неколико година уназад и заиста нам је задовољство наступати пред оваквом публиком”, каже Богданић.

У Kукуљама се православни празник Ивањдан прославља као слава села а биће организован и традиционални народни збор.