Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Частан ратни пут србачке бригаде остаће уписан за вјечност

Частан ратни пут србачке бригаде остаће уписан за вјечност

Другог дана обиљежавања 30. годишњице од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде одржан је пријем у скупштинској сали на којем су евоциране успомене на славни ратни пут србачких бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Пријему су присуствовале породице погинулих и несталих бораца, демобилисани борци и ратни војни инвалиди, чланови команде бригаде, представници удружења и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, СУБНОР-а, Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем и предсједником Скупштине општине Милошем Будићем.

Ратни начелник штаба бригаде, Свето Стојаковић, подсјетио је на почетак формирања бригаде и припремно наређење које је 25. маја 1992. године издао командант Првог крајишког корпуса, генерал Момир Талић, који је на дужност команданта лаке пјешадијске бригаде у Српцу поставио тадашњег мајора Миодрага Сувајца.

“Одмах се приступило формирању бригаде а Одсјек министарства одбране Србац је извршио мобилизацију. Рапорт команданту корпуса предао је тадашњи начелник штаба и капетан прве класе Теодор Новаковић и бригада је на свој ратни пут кренула 7. јуна 1992. са игралишта у Малим Ситнешима”, рекао је Стојаковић.

Он је подсјетио да је бригада формирана као војна јединица мјешовитог састава и састојала се од осам чета и маневарског батаљона који је био добро опремљен и попуњен војним обвезницима, углавном млађег годишта.

“У моменту формирања имала је 71 официра, 104 млађа официра, 58 млађих водника, 59 десетара и 1256 војника а кроз читаво вријеме рата прошло је 3338 бораца. Бригада се борила на многим ратиштима и успјешно извршавала борбене задатке, а на овом ратном путу је погинуло, умрло или трагично настрадало 66 припадника, 488 је рањено а 10 се воде као нестали. Биће запамћено и међу противницима с којима смо ратовали да је србачка бригада била војна јединица часних људи који нису ишли да освајају већ да се витешки боре и бране своје”, нагласио је Стојаковић и изразио наду да генерације које долазе неће морати стајати у строју оваквих и сличних јединица.

Начелник Млађан Драгосављевић рекао је да Општина Србац са посебним пијететом прилази организацији овог јубилеја и сличних догађаја проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата упутивши похвалу и захвалност Одбору за његовање традиције ослободилачких ратова на челу са Душком Митрићем, начелником Одјељења за општу управу.

“Ратни пут Прве србачке лаке пјешадијске бригаде је био славан а цијена коју смо платили како бисмо данас живјели у миру и слободи у нашој Републици Српској је скупо плаћена. Зато не смијемо никоме дозволити да је оспори и угрози њено постојање. Потребно је његовати културу сјећања и преносити традицију обиљежавања млађим генерацијама”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је нагласио да су чланови команде бригаде и тадашњи носиоци законодавне и извршне власти морали доносити тешке и незахвалне одлуке.

“Трудимо се да и у данашњем времену радимо у интересу бораца и њихових породица, рјешавамо најважнија питања и проблеме са којима се суочавају. Сваке године повећавамо средства у буџету за ове намјене у сарадњи са републичким органима власти и морамо ићи напријед како би се статус борачких категорија још побољшао”, рекао је начелник Драгосављевић.

Модератор вечери, Бранка Санчанин, надахнуто је читала стихове завичајних пјесника из Српца посвећене отаџбини и додала да ће поводом наредног јубилеја, 35. годишњице бригаде, бити објављена антологијска збирка завичајне поезије.

“На тај начин ћемо културно забиљежити тренутке страдања и херојских побједа припадника србачке бригаде”, рекла је Санчанин.

Првог дана обиљежавања 30. годишњице од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде одржана је изложба у холу Дома културе у Српцу и постројавање припадника бригаде на игралишту у Малим Ситнешима а програм се наставља у уторак 7. јуна када ће у 10.30 часова бити обављено полагање цвијећа на спомен костурници, од 11 часова полагање цвијећа у спомен соби а од 11.30 парастос за погинуле, нестале и умрле борце Војске Републике Српске на централном спомен обиљежју.