Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Црногорска сликарка израђује у Бардачи портрете 10 српских патријарха за манастир Осовица

Црногорска сликарка израђује у Бардачи портрете 10 српских патријарха за манастир Осовица

Центар за културу и спорт Србац у сарадњи са Српским православним манастиром Осовица почео је реализацију несвакидашњег пројекта на овим просторима, а ради се о изради 10 портрета српских патријарха, рађених техником уље на платну, који ће красити зидове свечаног салона овог манастира.

За израду умјетничких дјела одабрана је академска сликарка Јелена Вушуровић из Цетиња, која је дугогодишњи учесник ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“. Она већ три дана ствара у простору Тренинг центра Природно-математичког факултета у Бардачи и до сада је насликала четири портрета српских патријарха.

Радован Митраковић, директор Центра за културу и спорт, рекао је да се идеја родила прије двије године када је посјетио манастир Осовица са учесницима бардачке колоније и у разговору са игуманом Теофилом договорио да се ликови вјерских поглавара овјековјече на сликарском платну.

„На зидовима свечаног салона у манастиру Осовица већ су изложене урамљене фотографије српских патријарха које су штампане у црно-бијелој боји и тада смо дошли на идеју да би било лијепо да их замијенимо умјетнинама насликаним уљем на платну. Првобитна идеја је била да на сваком сазиву колоније урадимо по једну слику, али тај процес би потрајао десет година и онда смо захваљујући људима добре воље и разумијевању сликарке Јелене Вушуровић одлучили да одједном урадимо свих десет слика које ће бити димензија 80 пута 60 центиметара“, рекао је Митраковић.

Додаје да ће црногорска умјетница самостално стварати у Бардачи десет до петнаест дана и да ће поред слика патријарха, насликати и портрет Високопреподобног архимандрита осовичког Теофила, који ће такође остати сачуван за вјечност.

„Овакав пројекат изискује и одређене финансијске трошкове, како према умјетници која ће свакодневно стварати готово двије седмице, тако и према набавци материјала за рад и слично. Успјели смо обезбиједити новчану донацију од 11 породица, од чега је девет из Српца а по једна из Слатине и Бањалуке и свака од њих ће на тај начин манастиру Осовица донирати по једну слику. Имали смо и већи број заинтересованих донатора али ћемо их оставити за наредни пројекат кога планирамо реализовати идуће године“, истакао је Митраковић.

Према његовим ријечима, умјетница из Цетиња је с разлогом изабрана за овај пројекат јер има дугогодишње искуство бављења сликарством, успјешну сарадњу са Центром за културу и спорт из Српца и бардачком колонијом, а добила је и благослов од митрополита Амфилохија, који се упокојио прије двије године, за своје умјетничко дјеловање.

Сликарка Јелена Вушуровић каже да јој је истинско задовољство што је након три мјесеца поново стигла у Бардачу и додаје да је увијек пријатно изненађена срдачном добродошлицом због чега су јој Србац и Бардача практично други дом.

„Стигла сам право из Турске гдје сам представљала Црну Гору на једном умјетничком фестивалу у Чанакалеу, у близини локалитета чувене Троје. Долазак у Бардачу ми увијек доноси унутрашњи мир и све оно што сликам надограђује моју душу. Захваљујем се Радовану што ми је дао прилику да баш ја будем та која ће оставити неко трајно свједочанство и надам се да ћу визуелно и духовно усрећити све оне који буду долазили у манастир и посматрали ове портрете“, рекла је Вушуровић.

Благослов од Амфилохија, који је освештао њене руке, добила је код манастира Острог и додаје да је до сада насликала разне световне и духовне поглаваре, а један од задњих био је Петар Петровић Његош чија слика је завршила у Аустралији.

„Ово што сада радим је мало већи залогај јер три портрета која ћу морати насликати до сада нису рађена уљем на платну у историји сликарства. Ликови ових патријарха постоје само на фотографијама и морам их посматрати и замишљати њихов карактер како би их вјеродостојно пресликала на платно. То је тежак задатак али истрајаћу на томе и једва чекам кад све завршим да видим реакцију стручних и компетентних људи да ли сам испунила свој задатак“. истиче Вушуровић.

Неки од патријарха чије радове је до сада завршила су Варнава, Гаврило и Димитрије. Додаје да је неке од њих урадила релативно брзо а за неке је требало мало више времена.

„Kада сликам у другачијем окружењу, понекад се деси да портрет никне преко ноћи а некад ми треба и по мјесец дана. Ово је сад другачија ситуација јер сам ограничена временом и у питању су сати и минути. Али имам све оно што ми треба, а то су духовни мир и штафелај испред себе и надам се да ћу у року од 15 дана све завршити. Заиста је лијепо живјети овај период у прошлости и вратити се својим коријенима јер тако упознајемо ко смо и одакле смо“, каже Вушуровић.

Након завршетка сликања у Бардачи отићи ће у Загреб и Истанбул гдје ће радити на припреми једног панела а у јануару планира посјету Петри у Јордану.

„У сталном сам контакту са Радованом са којим већ радим на припреми наредног сазива бардачке колоније и потрудићемо се да и идуће године доведемо сликаре из разних земаља свијета“, истакла је Вушуровић.